Mesarski obrt “Meša” iz zeničkog sela Vjetrenice, sa svojim proizvodom “Hadžijska sudžuka”, pobijedio je na prošlosedmičnoj Privredno-turističkoj manifestaciji “Sudžuka fest 2021” održanoj u Brčko Distriktu.
Na tom, inače regionalnom festivalu sudžuke te u konkurenciji 48 uzoraka iz 30-ak gradova Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, proizvod zeničkog mesara Mehmeda Mangića – Meše proglašen je za najbolji u svojoj konkurenciji.
“Uvijek se trudim da postignem najviši nivo kvaliteta, a za to je potrebno kvalitetno meso i strogo poštivanje procesa proizvodnje, kao i recepture po kojoj proizvodimo naš “Hadžijski sudžuk”.Naravno, recepturu smo godinama dorađivali i dobili proizvod s kojim, pokazalo se, možemo konkurirati u cijelom regionu. Na to smo posebno ponosni“, ističe Mangić.
Kvalitetni suhomesnati proizvodi rezultat su porodične tradicije duge više od tri decenije, a, osim “Hadžijske sudžuke”, svoju su paletu upotpunili i sa još dva brenda – “Zenička sudžuka” te “Specijal sudžuka”.
“Posjedujem i vlastitu farmu ovaca, bavim se i prodajom kurbana, a, osim sudžuke, proizvodimo i suho meso, kobasice, nareske, ćevape… Radim halal proizvode i po tome smo također poznati“, podvlači Mangić.
Za najbolji sudžuk koji je proizveden u industrijskoj proizvodnji na tom festivalu proglašen je proizvod crnogorske kompanije “Franca” iz Bijelog Polja, koja je svojevremeno, također, imala svoju firmu i u Zenici. U kategoriji najboljih sudžuka proizvedenih u Brčko Distriktu proglašen proizvod mesare “Kalić”.