Salata ne spada na listu hrane koja se konzumira za doručak te se ljudi uglavnom fokusiraju na jaja, hrenovke i slične stvari. Međutim, nutricionisti sve češće skreću pažnju na salate te savjetuju da ih što više konzumiramo, jer su odlične za početak dana.
Salata se može jesti za doručak u bilo kojoj kombinaciji, važno je samo da sadrži raznoliko povrće. Ono što pojedete ujutro vrlo često diriguje kakvo će biti vaše raspoloženje ostatak dana.
“Ako za doručak jedete tešku hranu, vrlo je vjerovatno da ćete ostatak dana biti loše raspoloženi jer će vaš organizam trošiti više energije na varenje. Jaja, žitarice i povrće osiguravaju više energije nego hrana koja u sebi ima dosta ugljikohidrata i šećera. Oni stabilizuju nivoe šećera i daju organizmu dovoljno energije da funkcioniše do narednog obroka”, kaže nutricionistica Cassie Pisano.
Peciva i pahuljice s mnogo šećera se često povezuju s lošim raspoloženjem i slabijim nivoima energije. S druge strane, proteini i vlakna koji se nalaze u salatama stabilizuju raspoloženje i pomažu nam da se lakše fokusiramo. Povrće se može kombinovati s grčkim jogurtom ili kuhanim jajima kako biste povećali unos proteina te svemu možete dodati maslinovo ulje koje je bogato zdravim mastima.
Brojna istraživanja takođe potvrđuju da vitamin B12 koji se nalazi u salati može povećati osjećaj sreće. Takođe se preporučuje da mamurni konzumirate salatu umjesto masnih i teških jela. Alkohol poremeti kiselinu u želucu i otežava varenje, a teška hrana koju ljudi vrlo često konzumiraju kako bi se oporavili od “noći prije” samo pogoršava cijeli proces. Salata u tom slučaju pomaže mnogo bolje i mnogo lakše “pada na želudac”
Na koncu, eksperti preporučuju da salatu počnete konzumirati bar nekoliko puta u sedmici u ranim jutarnjim satima te da obratite pažnju na promjene koje će vam se dešavati. Ako ne možete zamisliti salatu bez jaja, možete je kombinovati s kuhanim jajima bez problema te svemu dodati još mnogo ukusnih sastojaka.
(Ljepotaizdravlje.ba)