
Pita od jabuka je jedan od onih kolača koji su istovremeno lagani, ali i dovoljno zasitni što ga čini idealnim izborom.
Sastojci:
Za prhko tijesto:
– 40 dag brašna (pola oštrog i pola mekog)
– 7 dag šećera
– 25 dag maslaca
– 2-3 kašike vrhnja ili mlijeka
– korica od limuna
Za nadjev:
– 1 kg domaćih jabuka
– 10 dag oraha
– 1 vrećica vanilin šećera
– po želji možete dodati šećer
Foto: Unsplash
Priprema:
Promiješajte zajedno brašno, šećer i naribanu koricu limuna, a zatim dodajte maslac. Sve dobro izmiješajte te dodajte mlijeko kako bi se tijesto povezalo. Ostavite u frižideru oko pola sata.
Nakon pola sata, tijesto podijelite u dva djela te jednu polovicu stavite u pleh, pospite orasima i pecite u zagrijanoj rerni na 150°C, 30 minuta.
Kada pleh izvadite iz rerne, naribane jabuke posložite na pečenu koru, pospite ostatkom oraha i vanilin šećerom te na vrh stavite drugi dio tijesta koji ste prethodno odvojili.
Sve skupa stavite da se peće na 175°C, oko 40 minuta.