Upoznajmo nešto novo: Da li ste čuli za microgreens?

Posljednjih godina, raste interes konzumenata za funkcionalnom hranom zbog osviještenosti i edukacije o važnosti konzumiranja zdrave hrane. Mladi izdanci, iako su malih dimenzija, izražene su nutritivne vrijednosti, intenzivnog okusa i atraktivnog izgleda, a mogu se koristiti kao salata, jestiva dekoracija, dodatak uravnoteženoj prehrani s ciljem prevencije pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Utvrđeno je da microgreens sadrži 4 – 60 puta više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Microgreen se konzumira u fazi kotiledona i nepotpuno razvijenih prvih pravih listova u svježem stanju pa ne dolazi do gubitka hranjivih tvari tokom obrade. Microgreens se prvi put pojavljuje na jelovnicima restorana visoke gastronomije u San Franciscu krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća Zbog niskih zahtjeva za resursima, proizvodnja mikrozelenja  ima niski ekološki otisak i pogodna je za proizvodnju “zero-mile” i “low-cost” hrane . Microgreen se može proizvoditi u zaštićenom prostoru, na otvorenom ili kućanstvima. Za uzgoj i upotrebu microgreens u kućanstvu koriste se posude od polietilena visoke gustoće, visine od 4 do 6 cm ispunjene supstratom organskog ili anorganskog porijekla. Kao supstrat mogu se koristiti treset, vermikulit, perlit, kora od drveća, pijesak i sl. Odabir supstrata od velike je važnosti za kvalitetu mladih izdanaka s obzirom da direktno utiče na nutritivnu vrijednost biljaka.  Poželjan pH 5,5 do 6,5 elektrolitičke provodljivosti ispod 500 µS cm-1, poroziteta za vodu i zrak 55do 70 vol. %, odnosno 20 do 30 vol.%. Supstrat ne smije sadržavati čestice teških metala i patogene mikroorganizme. Najvažniji korak kod sjetve mikro povrća je izabrati kvalitetno, certificirano organsko sjeme. Sjeme treba biti od pouzdanih dobavljača koji provode higijensko-sanitarne mjere u proizvodnji i ne smije biti tretirano nikakvim hemijskim sredstvima protiv bolesti i štetnika. Prije sjetve sjeme treba dobro isprati kako bi uklonili površinske nečistoće. Kako bi ubrzali i omogućili jednoličnije nicanje, neke sjemenke  prije sjetve možemo ostaviti (namakati) u vodi nekoliko sati uz često ispiranje (npr. suncokret i grašak).

Sjetvu obavljamo gusto u plitke posude s drenažom ( ili rupicama na dnu) koje smo ispunili tankim slojem supstrata za sjetvu (2 cm).Gustoća sjetve ovisi o veličini sjemena, a prema Di Gioia i Santamaria (2015) varira od 10 000 sjemenki/m 2 (kod vrsta krupnijih sjemenki – slanutak, kukuruz, grašak) do 40 000 sjemenki/m 2 (kod vrsta sitnijih sjemenki – brokula, cvjetača). U istraživanju Murphy i Pill (2010) navodi se nešto manja gustoća sjetve u uzgoju rige (32 000 sjemenki/m2 ). Sjeme namijenjeno uzgoju klijanaca i mladih izdanaka treba imati visoku energiju klijanja, prema Franks i Richardson (2009) preko 95 %. Posude s rupicama za odvod viška vode trebaju ispod imati druge nepromočive posude Nakon sjetve na vlažni supstrat, sjeme nježno zalijemo, najbolje pomoću špric boce i pokrijemo tamnim poklopcem ili folijom kako bi  se održala vlažnost i optimalna temperatura za nicanje (23 – 26 oC).  Dobro je na poklopac staviti neki teži predmet ili drugu pliticu sa sjemenom, kako bi bilo ravnomjerno pritisnuto da može ravnomjerno niknuti. Do nicanja držimo na toplome mjestu (otprilike 3 do 5 dana). Kad biljčice niknu potrebno im je dnevno osigurati 12 sati svjetlosti (prirodne ili svjetiljke za uzgoj u zatvorenim prostorima) kako bi dobile lijepu zelenu boju i redovno ih ovlaživati vodom (neke se zalijevaju od ispod). Bitno je supstrat održavati vlažnim, ali ne zalijevati previše kako ne bi došlo do pojave plijesni.  Smanjite temperaturu! Obavezna je dobra ventilacija i odvlaživanje zraka u prostoru u kojem uzgajate! Proizvodnja mladih izdanaka traje 7 do 10, odnosno, 7 do 21 dana od početka klijanja. Kao microgreens najčešće se uzgajaju suncokret, grašak, mungo grah, rotkvica, rotkva, cikla, blitva, brokula, crveni kupus, bosiljak, vlasac i pšenična trava. Suncokret i grašak te razne rotkvice su manje zahtjevne vrste za uzgoj pa su idealan odabir za početnike dok bi bosiljak, kres salatu, vlasac, ciklu i kupusnjače preporučili za one malo iskusnije.

Vrste iz porodice Solanace (paprika, paradajz, patlidžan) sadrže alkaloide pa se ne uzgajaju kao microgreens. Mladi izdanci se beru nakon pojave prvih pravih listova, kada su se kotiledonski listovi potpuno razvili i dosegli visinu od 5 do 10 cm (ovisno o vrsti). Berba se može obaviti rezanjem biljke nekoliko milimetara iznad supstrata, bilo škarama ili nožem, izbjegavajući zahvaćanje čestica supstrata.Ponuda microgreens je veoma mala na domaćem tržištu.

Emina Hodžić dipl. ing agronomije