Večera na brzinu je nešto što morate znati da pripremite jer ćete se sigurno naći u situaciji kada nemate dovoljno vremena ili volje, ili su se najavili gosti, stoga je hitno potrebno da imate večeru kako biste ih ugostili. Pitate se: Šta napraviti?
Evo nekoliko prijedloga:
Oslić sa lukom
Ovo jelo je prilično zdravo i ukusno, ali i jako dobar prijedlog za kuhanje na brzinu jer je vrlo jednostavno.
Ako ste na režimu ishrane sa smanjenim unosom kalorija, ili je po srijedi ozbiljna dijeta, znajte da ovo jelo nema mnogo kalorija pa slobodno navalite. Naravno – bez mnogo hljeba! Također, riba je preporučljiva i hranjiva, posebno za djecu.
Sastojci:
800 g oslića, 5 glavica crnog luka, 3 čehna bijelog luka, decilitar ulja, malo vode, so, biber, limin ili limeta.
Priprema:
Oslić prvo dobro očistite, posolite i premažite uljem. Zatim ih presijecite po dužini, a onda na komade dužine oko 10 centimetara.
Uzmite posudu za pečenje i u nju prvo stavite crni i bijeli luk koji ste isjeckali na komade srednje veličine. Bijeli luk možete i sitnije da nasjeckate. Preko luka poredajte ribu. Opet dodajte malo ulja i nalijte oko 50 ml vode. U rerni koja je zagrijana na 200 stepeni pecite oslić oko pola sata.
Tokom pečenja okrenite ribu na drugu stranu da bi se ravnomjerno ispekla. Garnirajte limunim ili limetom.
Brza večera od piletine i povrća
Ako se pitate kakva bi vam brza večera danas odgovarala, ovo je još jedan prijedlog.
Za dvije osobe potrebno vam je: pola kilograma bijelog pilećeg mesa, nekoliko šargarepa, malo putera i ulja, peršun, celer, vegeta, so, bijeli luk, gustin, pavlaka, biber.
Priprema:
Od pilećeg filea isijecite šnicle. Ugrijte puter sa uljem i pileće šnicle posolite te ispržite sa obje strane. Zatim dodajte šargarepe koje ste isjekli na kolutiće i začinite vegetom, te dodajte nasjeckani bijeli luk.
Nalijte malo vodom i poklopite posudu da se smjesa prokrčka oko 5 do 10 minuta.
Razmutite kašičicu gustina u malo vode i sipajte u smjesu da bi dobila staklast izgled (ovo nije obavezno).
Pomjerite sa vatre i začinite peršunom ili celerom. Kašičica pavlake daće poseban šmek. Izmiješajte i brza večera je – gotova!
Brza supa od krompira
Pitate se šta je najbolje za večeru i za stomak koji neće prije spavanja biti preopterećen. Tada su pravi izbor lagane čorbice ili supa.
Potrebno vam je nekolikoi šargarepa i krompira, malo griza, jedno jaje, kocke za supu, peršun i malo pavlake.
Priprema:
Stavite litar i po vode da proključa. Napravite smjesu za domaće knedle tako što ćete pomiješati jedno cijelo jaje sa par kašika griza. Odvajajte po malo ove smjese kašičicom i ubacujte u ključalu vodu. Kad ste knedlice stavili na kuhanje, ubacite još krompir nasjeckan na sitne kockice i narendane šargarepe. Neka se sve ovo kuha oko 20 minuta. Na kraju stavite tri kocke za supu i za pet minuta brza supa s povrćem i knedlama je gotova.
Ukrasite svaki tanjir vaše brze supe kašičicom pavlake ili sa malo svežeg peršuna.
IZVOR: Oslobođenje.ba