Sastojci:
2 jajeta, razdvojena na žumance i bjelance
1 kašika mlijeka
4 kašike brašna
½ male kašike praška za pecivo
1 mala kašika ekstrakta vanile
1,5 do 3 kašike šećera (u zavisnosti od slatkoće koju želite da postignete)
ulje za podmazivanje tave
Priprema:
Kada razdvojite žumanca i bjelanca, u žumanca sipajte mlijeko. Promiješajte pa dodajte ekstrakt vanilije. Kroz gustu cjediljku sipajte brašno i prašak za pecivo i miješajte dok ne dobijete gustu smjesu nalik na pastu.
U drugoj činiji počnite da miješate belance, uz lagano dodavanje šećera. Mutite dok ne dobijete gustu smesu nalik na šlag. Dobijeni snijeg, kašiku po kašiku, sipajte u smjesu od žumanaca i miješajte dok se u potpunosti ne sjedine.
Podmažite tavu s malo ulja. Kašikom prenosite tijesto u tavu, po tri na jednu gomilicu kako biste dobili zanimljiv oblik. Prekrijte tavu (možete plehom ili poklopcem) i pecite tri minute.
Dodajte još po tri kašike smjese na svaku palačinku i ponovo pokrijte tavu tri minute. Zatim dodajte malo vode, ponovo pokrijte i sačekajte oko minut. Okrenite palačinke, dodajte još malo vode i pecite još tri – četiri minute. Vaše souffle – palačinke su gotove!
Dekorišite ih čokoladnim prelivom, voćem, medom…
Izvor: Ženski magazin