Slatki hljeb od krompira s cimetom i kakaom

Delicious slices of traditional homemade chocolate Babka bread

Sastojci:

500 g brašna
1 kuhani krompir srednje veličine
7 g suhog kvasca
100 šećera
1 vanilin-šećer
1 žumance
200 ml mlijeka
100 ml ulja

Priprema:

U posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac, ohlađeni i sitno naribani krompir, šećer i vanilin-šećer pa dodajte umućeni žumance. Prelijt toplim mlijekom i uljem pa umijesite glatko tijesto. Pokrijte krpom i pustite da se diže sat vremena na toplom.

Razvaljajte tijesto pa gornju stranu premažite s malo rastopljenog i ohlađenog maslaca. U posudici pomiješajte cimet, šećer i kakao, isprobajte pa pospite po cijeloj površini osim po rubovima. Zarolajte poput orahnjače, omotajte poput babke ili pak preklopite sloj po sloj. Kako god vam se sviđa!

Premjestite u namašćeni kalup za hljeb, pokrijte krpom i pustite da odstoji još 20-ak minuta. Prije pečenja premažite smjesom žumanca i mlijeka pa pecite otprilike pola sata u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images