Ribom protiv depresije

Česta konzumacija ribe je u istraživanju provedenom u Kini povezana s do 17 posto manjim rizikom za depresiju,  prenose mediji.

Znanstvenici sa sveučilišta u Qingdau dodaju kako se dobiveni nalazi odnose na Europljane.

Po njihovim riječima, riba obiluje hranjivim tvarima, uključujući omega-3 masne kiseline, visokokvalitetne proteine, vitamine i minerale koji su već povezivani sa smanjenjem rizika za depresiju.

Najznačajniji čimbenik bi mogle biti omega-3 masne kiseline koje mogu utjecati na funkciju neurotransmitera poput dopamina ili serotonina.

Procjenjuje se kako depresija pogađa 350 milijuna ljudi u svijetu.
Nalazi kineskih znanstvenika se temelje na podacima prikupljenima za potrebe 26 ranijih studija provedenih uz sudjelovanje 150 000 ispitanika.

Uočena veza između česte konzumacije ribe i manjeg rizika za depresiju je bila izraženija kod muškaraca.

 

Trafika|Ba