Agdali ružice sa sirovom pistacijom
Potrebno:
700 gr. pistacije
200 gr. putera
1 pakovanje klasik bosanski lokum
500 gr. jufka za baklavu
Agda:
700 gr šećera potopiti vodom.
Vode iznad šećera treba biti visine 1cm.
Nakon što prokuha ostaviti da kuha 5 min., maknuti i dodati sok pola limuna.
⚠️ Bosanski lokum je zamjena za tirit koji su dodavale naše majke i nane baklavama i ružicama. Mljeveni lokum poboljšava ukus i daje rastresitost kolačima.
⚠️Hladnom agdom zaljevate vruće ružice.
⚠️Ružice pravite od 3 lista jufke. Prvi list premažete rastopljenim puterom, zatm dodate drugi list i pospete mljevene pistacije jednako. Smotate čvrsto i pažljivo u rolat, zatim treći list premažete puterom i na njega urolate predhodni rolat. Rezati ružice na debljinu od 1 cm.
View this post on Instagram
Harisa Hasić je inače rodom iz Zenice, svršenica medrese u Visokom i Islamskog Pedagoškog fakulteta u Zenici. Udata je i trenutno živi u Visokom. Osim što je na više načina aktivna i korisna u svojoj lokalnoj zajednici, već odavno plijeni pažnju i svojim objavama na facebooku i instagram profilu.
Na njenom instagram profilu su fotografije vlastitog rada, truda i ljubavi prema poljoprivredi, hrani i cvijeću.
“Sve plodove poljoprivrede koje vidite na mom profilu su moj vlastiti uzgoj. Sezona sjetve krene u februaru, koju odradim u plasteniku od 50 kvadrata, i moja sezona završava u novembru sa prvim snijegom.
View this post on Instagram
View this post on Instagram