Mnoga djeca, ali i odrasli vole sladoled, međutim, takve poslastice nisu baš redovne na dječijem meniju iz razloga što sadrže suviše šećera.
Direktorica marketinške agencije EBBE COMMS, Ema Alagić, sa svojom trogodišnjom kćerkom Amman za čitateljice i čitatelje portala DnevniBUZZ.ba podijelila je recept za zdravi sladoled.
“Amman voli kuhati sa mnom. Kuhamo svaki dan i njoj je jako bitno da je uključena u poslove u kuhinji. Jedino više od toga voli da jede sladoled.”– kazala je Ema kroz smijeh za portal DnevniBUZZ.ba.
Amman i mama iz svoje razigrane kuhinje podijelile su recept za zdravi sladoled koji možete pronaći u nastavku, a Emu smo pitali šta joj je bila inspiracija za ovaj recept.
“Dvije stvari. Jedna je želja da Amman priuštim što zdraviju ishranu, a drugo je potpuno oduševljenje zdravim namirnicama domaćeg (bh.) brenda Biona, koje se mogu kupiti u većini velikih supermarketa ili putem web prodavnice, što znači da izgovora za zdravu ishranu nema.”
Osnovna baza zdravog sladoleda su banane, kojima se dodaje Biona kikiriki puter, domaći jabukov pekmez, mljeveni keks, mlijeko i cimet.
Recept:
Korak 1
Oguliti četiri banane, pospremiti u vrećicu i zalediti u zamrzivaču.
Korak 2
Banane (zaleđene) izmiksati u blenderu dodajući:
- 4-5 kašika pekmeza (za zamjenu može i med)
- Dvije supene kašike Biona kikiriki putera
- Jednu kafenu kašiku cimeta
- 1 dl mlijeka (mi smo upotrijebile kravlje, a može i biljno)
- 50 grama mljevenog keksa
Korak 3
Istresti u zdjelu i zalediti u zamrzivaču
Korak 4
Poslužiti i uživati 😉
Za zanimljiviju prezentaciju, možete napraviti odvojeno još jednu turu istog sladoleda u kojeg ćete dodati nekoliko kašika čokolade u prahu, pa imate sladoled u dvije boje. A možete i sami biti kreativni pa eksperimentisati.
Amman je uživala, a mama je dobila nagradni poljubac!
Dobar tek!
(DnevniBUZZ.ba)