Napokon je dokazano da je redovita konzumacija čokolade uistinu korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga.
U istraživanju je sudjelovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina te su se istraživale njihove prehrambene navike te njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovita konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga.
Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u tvari koja se zove flavanol, a sadrži je kakaovac. Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udjelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. U 16. stoljeću čokolada je doplovila do Europe i tad je korištena kao lijek za prehladu.