POLEN: Namirnica izuzetnog ljekovitog potencijala

Prof. dr. Banu Yücel, predavačica na Katedri za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Ege iz Izmira izjavila je kako polen koji sakupljaju i prenose pčele medarice nije samo važan za njih i za zdravlje čovjeka, već i za biljke koje daju sjeme i voće.

“Istraživanja su pokazala da konzumiranje polena vodi ka izlječenju brojnih bolesti, naročito oboljenja jetre,” kazala je profesorica Yücel.

Upotrebom polena se povećava otpornost tijela, što se jasno manifestuje poboljšanjem krvne slike i imunskog statusa. “Polen je vrijedan prehrambeni materijal jer sadrži sve aminokiseline, vitamine, minerale i druge supstance potrebne za ishranu i unaprijeđenje ljudskog zdravlja.”

Osim toga, polen može osigurati podršku i klasičnim metodama liječenja.

Važna napomena je da se polen koristi prije obroka, najbolje prije doručka, na prazan želudac.

Na kraju, profesorica Banu Yücel upućuje osobe sa sumnjom na alergiju na polen (pelud) da najprije u lokalnoj medicinskoj ustanovi ispitaju reakciju vlastitog organizma na ovaj dar prirode…

Trafika|Ba|AA