Počela sezona sakupljanja propolisa: Ljekovita smola iz košnice liječi stotinu oboljenja

Nakon loše godine za pčelare u BiH, mnogi od njih će posljedice katastrofalne sezone pokušati ublažiti proizvodnjom propolisa, ljekovite smole iz košnice koja je sve traženiji pčelinji proizvod u Bosni i Hercegovini, a već odavno i na svjetskom tržištu.

Ljepljivu masu, za koju ljekari kažu da je lijek 21 stoljeća, a pčele je koriste za dezinfekciju i zatvaranje pukotina na košnici, pčelari počinju sakupljati tokom avgusta i to rade sve do kasne jeseni. Dokazano je da propolis u sebi sadrži više ljekovitih komponenti koji jačaju imunitet, brane od prehlade i gripa, pomažu kod zarastanja rana, a samo nekoliko kapi propolisa dovoljno je da ublaži i najtežu zubobolju.

Rajko Radivojac, zdravstveni radnik u prijedorskoj bolnici koji se pčelarstvom bavi dvije decenije, već nekoliko godina aktivno sakuplja i propolis. Godišnje proizvede i do nekoliko kilograma ove smole, od koje pravi propolisne kapi, ljekovite kreme ili propolis miješa sa medom i drugim pčelinjim proizvodima.

– Mnogo je naučnih dokaza koji potvrđuju ljekovitost propolisa. I sami ljudi koji ga konzumiraju kažu da se osjećaju mnogo bolje nakon što redovito uzimaju po nekoliko kapi propolisa ili propolis pomiješan s medom – kaže Radivojac za NAP.

– Mislim da ljudi sve više uviđaju koliko je zdravlje važno, pa je i potražnja za pčelinjim proizvodima, koji su neosporno najljekovitiji prirodni proizvodi, svake godine sve veća – dodaje on.

Hiljade pčele iz košnice tokom dana iz prirode donosi smolu biljaka i drveća, od kojih, po nikada dokazanoj recepturi, proizvode propolis. On je u košnici u obliku ljepljive smole. Pčele jedan dio raspoređuju na ulazu u košnicu pa svaki put po povratku iz prirode propolisom dezinfikuju noge. One na taj način sprječavaju unošenje bakterija u košnicu. Dio propolisa koriste za podizanje vlastitog imuniteta, dezinfekciju unutarnje strane košnice ali i za zatvaranje pukotina u košnici.

Pčelari propolis sakupljaju struganjem sa zidova i drugih dijelova košnice, ali i postavljanjem hvatača propolisa u obliku plastičnih mreža, po kojim pčele lijepe propolis.

– Kada se propolis izvadi iz košnice, on se za samo nekoliko minuta stvrdne u jako čvrstu materiju – objašnjava Radivojac.

– Zbog toga ga je potrebno isitniti i potopiti u medicinski alkohol. Nakon nekoliko sedmica dobili smo vrlo ljekovitu tečnost – dodaje ovaj pčelar.

Iskustva ljudi koji od Radivojca kupuju propolis govore da je ovim ljekovitim pčelinjim proizvodom u samo nekoliko mjeseci moguće ojačati imunitet, pobijediti bakterije kao što je Helikobakter pilori ili Ešerihija koli, pomaže kod zarastanja rana, želučanih oboljenja, ali i desetine drugih zdravstvenih problema.

– Košnica je najbolja apoteka u prirodi, naravno, uz nadzor ljekara – zaključuje Radivojac.

 

Trafika|Ba|NAP