Pet načina kako da regulišete šećer u krvi

Nivo šećera u krvi, i njegova regulacija i praćenje nije vezano za godine i pol. Sa nivoom šećera u krvi problem imaju mladi, stariji, žene, muškarci. Zbog toga je dobro da znamo koje su to namirnice, šta je to iz prirode što možemo uzimati, a što nam može doprinijeti prilikom regulacije istog.

BOROVNICA

Znanstveno je potvrđeno da borovnica ima pozitivan učinak na normalizaciju šećera u krvi. Također, ona pozitivno djeluje na imunitet, što je važno oboljelima od šećerne bolesti. Uočilo se također kako konzumiranje borovnica dovodi do uspješnije zaštite živčanih stanica. Treba istaknuti da razgradni produkti polifenola iz borovnica pozitivno djeluju na imunitet što je nedvojbeno važno osobama koje imaju šećernu bolest.

BREKINJA

Brekinja je srednje bujno i visine od 12-16 metara, jako guste i razgranate krune.  Kada govori o kori brekinje, ona je u mladosti dosta sjajna, koja sa starošću ispuca plitko, neprevilno, uzdužno i poprijeko, i poprimi tamno smeđu boju.

Kada govorimo o ljekovitim svojstima brekinje, onda moramo reći da se njena upotreba koristi kod mnogih bolesti, od kojih bismo izdvojili:

  • dijabetesa
  • regulisanja masnoća u krvi.
  • pijeska iz bubrega i mokraćnih puteva
  • liječenju bolesti prostate
  • poboljšavanju vida
  • prekomjerne tjelesne težine
  • čišćenja krvi

Brekinja za šećer

Kora i plodovi brekinje imaju ljekovito svojstvo u liječenju šećerne bolesti, i u narodnoj medicini se smatraju prirodnim inzulinom. Za liječenje šećerne bolesti od mlade kore i podkorne mase priprema se čaj od brekinje.

CIMET

Iako je kod nas poznata njegova upotreba u slastičarstvu, u drugim zemljama, posebno u Aziji on je poznat po ublažavanju mnogih tegoba. Studije su pokazale da cimet kod nekih osoba koje pate od šećerne bolesti tipa 2 intenzivira djelovanje inzulina, a time i skladištenje glukoze u stanicama kroz sintetezu glikogena. K tome, njegove aktivne tvari usporavaju pražnjenje želuca i odgađaju apsorpciju glukoze iz crijeva u krv.

LUK

Njegov pozitivan učinak temelji se na antioksidativnom djelovanj. Luk se vezuje i za sprečavanje nastajanja krvnih ugrušaka pa je njegovo redovito konzumiranje dodatni doprinos vitalnosti. Također, studije su pokazale da konzumiranje ovog povrća povoljno djeluje na sniženje koncentracije masti u krvi, kao i da dolazi do poželjnog povećanja koncentracije HDL kolesterola u krvi.

JABUČNI OCAT

Redovito dodavanje dvije jušne žlice jabučnog octa salati učinkovito snižava koncentraciju glukoze u krv. Kvalitetni jabučni ocat priprema se od slatkih i kiselih jabuka u adekvatnom omjeru. Osim octene, sadrži voćne kiseline karakteristične za sorte jabuka koje mu daju specifičnu aromu i povećavaju apetit. Jabučni ocat se u različitim količinama uzima kao pomoć pri mršavljenju i kod šećerne bolesti, a uz to je i sredstvo protiv visokog krvnog tlaka, hemoroida, preranog starenja, artritisa i upale grla.