Ovaj zdravi francuski tost dat će vam energiju kako biste se mogli nositi s danom pred vama

Traditional French toast with blueberries, strawberries and powdered sugar on a white plate.

Dosadile su vam proteinske palačinke koje su redovito na vašem jutarnjem meniju? Imamo jednako zdrav i ukusan prijedlog za vas – francuski tost. Uz nekoliko izmjena, ovaj klasični doručak pružit će vam svu energiju potrebnu za početak dana.

Harley Pasternak, certificirani trener i nutricionist koji radi s mnogim poznatim zvijezdama, u jednom svom postu na Instagramu predstavio je recept za zdrav francuski tost.

Umjesto debelih kriški kruha, cijelih jaja, vrhnja, mlijeka, šećera itd., Pasternak koristi komadiće kruha s cimetom i suhim grožđem (koji ima samo 80 kalorija) i bjelanjcima. Francuskom tostu dodaje i svježe jagode i borovnice, umjesto javorovog sirupa ili šećera u prahu.

Način na koji Pasternak priprema ovaj francuski tost je drukčiji (i lakši) od tradicionalnog. Umjesto da natapa tost u mješavinu s jajima, on kruh direktno stavlja u tavicu, a preko njega prelijeva bjelanjak. Nakon što se bjelanjci stegnu, postanu kompaktni s tostom i dobiju zlatnosmeđu boju, on okreće smjesu u tavici kako bi se smjesa ispekla i s druge strane.

“Svatko bi trebao spremati tost po svom ukusu. Ja volim kad se uhvati malo korice od bjelanjaka po rubu”, kaže on. “Kad želim da je tost još hrskaviji, nakon što ga ispečem u tavici, stavim ga kratko i u toster”, dodaje poznati nutricionist.Ovaj recept ima puno manje šećera, manje kalorija i više proteina od tradicionalnog francuskog tosta, kako objašnjava Pasternak.

“U ovaj recept ide dosta bjelanjaka, koji su dobar izvor proteina te savršen način da započnete dan. Bobičasto voće ne pruža samo vlakna nego daje i slatkoću, dok šećera ima samo u tragovima, i to u kruhu s cimetom”, kaže Pasternak i objašnjava da je sve u detaljima, kako prenosi Shape.

Recept za zdravi francuski tost

Recept za 2 osobe

Sastojci:

– 6 kriški kruha od cimeta (ili neka druga zdrava opcija kruha)
– bjelanjak (broj po izboru)
– 100 grama bobičastog voća

Priprema:

1. Stavite kriške kruha u blago nauljenu tavicu na srednju temperaturu. Izlijte bjelanjke preko kruha i ravnomjerno ih rasporedite. Pecite dok smjesa od bjelanjaka ne postane zlatnosmeđe boje (oko dvije minute).

2. Pokrijte tavicu tanjurom, a zatim je okrenite. Vratite francuski tost u tavicu i pecite dok i druga strana ne postane zlatnosmeđa.

3. Narežite tost na kriške i posipajte bobičasto voće (prijedlog borovnice i jagode).

Savjet plus: Pasternak savjetuje da sami odredite količinu bjelanjaka. Dobro je da popunite tavicu, odnosno udubljenja između svake kriške kruha.

Foto: vaaseenaa/Getty Images via Guliver, Instagram
IZVOR: Ljepotaizdravlje.hr