Meksička kuhinja popularna je diljem svijeta. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti su i popularne enchilade.
Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja je uistinu mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom zbog kojeg sama tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.
SASTOJCI ZA ENCHILADE:
– 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih, ako ne volite kukuruzne)
– 600 grama pilećih prsa
– 2 žlice maslinova ulja
– 2 svježe crvene paprike srednje veličine
– 1 luk srednje veličine
– 300 grama kukuruza iz konzerve
– sol, papar i čili
– 200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
– umak za enchilade
Sastojci za umak
– 2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće po želji
– 2 velike žlice glatkog brašna
– 400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
– 100 ml pasirane rajčice
– 1 mala žlica mljevene ljute paprike
– 2 male žlice slatke mljevene paprike
– 1 mala žlica češnjaka u prahu
– ½ male žlice sušenog origana
– sol po ukusu
2. Očistite i nasjeckajte luk na sitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk 5 minuta dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-tak minuta dok piletina ne bude kuhana.
3. Pripremite malo dublji protvan za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite žlicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.
Dobar tek!