Đumbir je namirnica koja se koristi u kuhinjama cijelog svijeta, ne samo zato što ima specifičan okus koji promijeni i obogati svako jelo, već i zbog toga što je iznimno zdrav.
U Južnoj Aziji ova gomoljasta biljka koristila se kao lijek zbog toga što obiluje antioksidansima te zato što djeluje protuupalno. Đumbir je bogat raznim mineralima i vitaminima te gingerolom koji potiče probavu te olakšava tegobe poput nadutosti i grčeva. Ono što ga čini izuzetnim su mnogobrojni načini na koje se može koristiti. Osim u kuhanju, đumbir se koristi i kod spravljanja zdravih napitaka poput čaja, limunada te đumbirove vode. Đumbirova voda pomaže u hidrataciji, djeluje protuupalno, pomaže kod probavnih problema i nadutosti, poboljšava raspoloženje, popravlja cirkulaciju, odličan je lijek za bolove u mišićima i umor, a pomaže čak i kod smanjenja ateroskleroze, odnosno nakupljanja opasne masti u arterijama.
Kako napraviti đumbirovu vodu?
Baš kao i čaj od đumbira, voda obogaćena ovim zdravim gomoljem spravlja se doma u samo nekoliko jednostavnih koraka. Sve što vam je potrebno za ovaj ljekoviti napitak su voda, đumbir te med i limun po želji.
Sastojci
Žlica svježe naribanog đumbira
4 šalice vode
1/2 žlice meda (ako želite)
Nekoliko kriški limuna (ako želite)
Priprema
Kuhajte vodu dok ne provri.
Maknite sa štednjaka, dodajte ribani đumbir te ostavite 10 minuta.
Procijedite napitak kako biste se riješili ribanog đumbira.
Po želji dodajte med i limun.
Pijte toplo ili rashladite u hladnjaku.
Foto: Kim Daniels/Unsplash
IZVOR: Ljepotaizdravlje.hr