MUKAČA: Pronašli smo način da uklonimo stres iz kuhinje

U razgovoru sa karizmatičnim osnivačem inovativnog biznisa Fress i televizijskim kuharom Almirom Mukačom, saznali smo tajnu Almirovog disciplinovanog kombinovanja zdrave ishrane, sporta i poduzetništva. Također, sa čitateljima/cama portala trafika.ba podijelio je vrlo zanimljiv recept za današnji ručak, pa svakako vrijedi upoznati Almira i naučiti mnogo toga, što možete učiniti u nastavku.

1.Fress, ili nekadašnji također poznat “krompir.ba”, proslavio se po praktičnim paketima zdrave hrane pripremljene za kuhanje uz recept, koji su kućnom dostavom riješili problem poslovnih ljudi koji su tokom dana zauzeti da bi išli u trgovinu, nisu baš spretni u kuhanju a ipak žele da se hrane zdravo. Fress je danas mnogo više od tog koncepta, u istom pravcu proširili ste lepezu proizvoda…i usluga. O čemu se radi?

Mislim da je najčešće postavljeno pitanje svakoga od nas: Šta ćemo danas za ručak, večeru? Mi smo čak počeli skupljati anegdote na ovu temu, a najdraži nam je odgovor na pitanje „Šta je ručku?“, „Nije ništa, šta će mu biti!“

Hraniti se zdravo i pri tome po mogućnosti jesti organski uzgojenu hranu jedna je od najvećih želja savremenog čovjeka. Nažalost, u vremenu kada se u proizvodnji hrane redovno koristi različite i veoma često po čovjekovo zdravlje škodljive i opasne hemijske supstance to nije nimalo lako.

Mi smo pronašli način da uklonimo stres iz kuhinje. Slogan koji smo smislili je ujedno i naša misija „Fress – Cooking Without Stress“. Sarađujemo sa malim farmerima i naporno radimo na tome da njihovi domaći i svježi proizvodi nađu put do naših kupaca. U razgovoru sa našim kupcima, shvatili smo da, pored kvalitetnih proizvoda dostavljenih na kućna vrata,  ljudi često nemaju ideju šta da kuhaju, pa smo uz naše namirnice počeli nuditi i isprobane recepte. Počeli smo i sa jednim konceptom koji je postao veoma popularan u svijetu, a to je sistem“Recipe Box“. Praktično to znači sljedeće: Svake sedmice osmišljavamo uvijek nova i drugačija jela, pripremljena od svježih i zdravih namirnica, a naši kupci, kao kuhari,  od nas naručuju „Recipe Box“ kao kutiju koja sadrži tri obroka za dvije ili tri obroka za četiri osobe.

U paketu kupac dobija detaljan recept za pripremu određenog jela – i sve sastojke, koje smo precizno odmjerili i pripremili za upotrebu bez velikih priprema i čišćenja. Svake sedmice u ponudi su tri nova jela. Onima koji žele kuhati kod kuće, a to nikako ne stižu, ovakav je koncept koristan iz mnogo razloga: nema trčkaranja kako bi se u mesnici nabavilo meso, u ribarnici ribu, na pijaci povrće i voće, nema stalnog razmišljanja o tome šta danas kuhati i s obzirom na to da su količine za pripremu konkretnog jela tačno odmjerene – nema otpadaka. Šanse da vam jelo ne uspije minimalne su, obzirom da su uputstva za pripremu veoma detaljna. Pri tom se jede domaće, zdravo i nutricionistički ispravno. Još radimo na ovom projektu i razvijamo ga, jer smatramo da umnogome olakšava svima nama. Jedna od prepreka na koju smo naišli je upravo nedostupnost različitih zdravstveno bezbijednih namirnica od kojih se jela spravljaju. Sad malo više energije trošimo da ovo prevaziđemo i na dobrom smo putu.

  1. Almire, hranite se zdravo, kroz posao koji ste osnovali i svoj lični način života promovišete zdravlje, pa čak i trčanje, odnosno, sport. Gdje pronalazite motivaciju da ostanete disciplinovani u svemu tome?

Kroz moto „Eat Fress, run fast, sleep well“ sam povezao ljubav prema organskom uzgoju hrane sa zdravim načinom života. Dugo godina sam se bavio kick boksom, pa mi discipliniranost nije problem. Potom sam kick box zamijenio trčanjem. Nakon nekoliko polumaratona i maratona shvatite da je trčanje na duge staze veoma slično privatnom biznisu. Pokretanje svakog biznisa je kao i početak priprema za maraton. Na početku trčite nekoliko minuta, da biste nakon nekoliko godina priprema bili spremni za maraton. Tako je i u poslu. Potrebna su ogromna odricanja i dobre pripreme, a vrijeme je bitan faktor. Kombinacija zdrave ishrane i sporta je veoma važna, jer je potrebna dobra kondicija da održite sebe i svoj biznis na tržištu. Najdraže mi je što supruga i ja uspijevamo da ovakav način života prenesemo i na naša dva sina,  što mi je ujedno i najveća motivacija i inspiracija.

  1. Krenuli ste od organskog krompira, a kasnije napredovali i razvili biznis u cjelokupan koncept promocije i prodaje organske hrane. Na svom putu sazrijevanja kao poduzetnika niste bili škrti sa znanjem te ste bodrili i osnaživali druge mlade osobe u njihovim poduzetničkim idejama. Kako vidite svoj naredni korak na svom poduzetničkom putu i kakav osjećaj imate kad pogledate unazad i vidite šta ste sve dosada ostvarili?

Znanje je jedino bogatstvo koje se povećava dijelivši ga. Rado podijelim sa svima svoj put i iskustva, ali mislim da svako od nas ima svoj put i mora ga sam proživjeti. Planovi za dalje postoje, ali moramo biti spremni da se prilagođavamo usput. Nikad nisam ni sanjao da ću se baviti kulinarstvom i da će mi kuhanje biti toliko drago, ali eto, desilo se. Šta donosi sutra je nama nepoznato, zato gledam da svaki dan uradim nešto što će me odvesti korak naprijed.

  1. Vaše “sirove torte” su postale pravi kulinarski hit – predstavite nam ih, molim Vas.

Prvi šok ljudima je upravo ovaj naziv “sirova torta”, drugi šok je kada im kažem da naše torte ne sadrže rafinirani šećer, brašno, životinjko mlijeko, jaja, nezdrave masnoće… I onda pitaju, pa šta ima u njima?! Sirove torte i kolači se prave bez termičke obrade, što znači da svi sastojci od kojih su napravljeni zadrže u sebi sve svoje nutritivne tvari. Za pravljenje ovih torti se koriste orasi, lješnjaci, bademi, indijski orasi, biljna mlijeka, kokosovo ulje, med, agava sirup, javorov sirup, stevija, hurme, kakao puter, kakao prah, šumsko voće….. Torte su odličnog izgleda, a još su ukusnije. Ujedno su energetske bombe. Ovi se kolači jedu bez osjećaja grižnje savjesti što ste pojeli slatko. Prigodne su za vegetarijance, vegane, ljude sa dijabetesom…. Najdraže nam je kada možemo da usrećimo sa lijepom tortom dječicu koja se, nažalost, bore sa dijabetesom. Ovaj projekat je još jedan doprinos za promociju zdrave zajednice sa što manje bolesnih i pretilih, a pogotovo djece.  

  1. Proteklu sezonu emisije “Konačno petak” na BHT-u ste kuhali uživo u programu. Kako opisujete to iskustvo i imate li želju nastaviti kuhati pred kamerama?

Ja sam veoma zavolio kuhanje, jer smatram da je to jedna plemenita vještina i da je hrana zajednička stvar svim ljudima na svijetu. Maja Čengić i Dejan Kukrić, dvoje fantastičnih ljudi, profesionalaca, koji već 10 godine vode jednu od najuspješnijih emisija na BHT, su prepoznali tu moju ljubav za kuhanjem i vrlo lako smo se uspjeli dogovoriti oko svih detalja.

  1. Slatko ili slano?

Prvo slano, pa poslije slatko  

7.Možete li podijeliti sa čitateljima/ cama portala trafika.ba ideju za ručak? 

Pureće rolnice u umaku od brusnice

Sastojci: 2 pureća filea, 100 ml vrhnja za kuhanje, 1 glavica luka, 20 g brusnice, 20 g suhih smokava, 20 g suhih šljiva, so, biber, ulje, senf

Priprema: Pureći file rastući kuhinjskim čekićem te začiniti biberom, solju i senfom. U zagrijanoj tavi dodati luk isječen na kockice, isjeckanu smokvu i šljivu. Sve dobro pobiberiti, posoliti te dodati kašičicu senfa. Dodati toplu vodu i zajedno kuhati 2-3 minute. Na drugu zagrijanu tavu dodati oba pureća filea i peći po dvije minute na svakoj strani. Tako ispečenu puretinu napuniti smjesom od smokve i šljive, a na tavi na kojoj smo pržili puretinu dodati malo ulja, kašičicu senfa, isjeckanu brusnicu, deglazirati tavu toplom vodom, dodati dosta bibera i soli.
Urolati puretinu, spojiti sve drvenim štapićima te je vratiti nazad u sos u kojem ćemo dodati vrhnje za kuhanje i malo vode. Ponoviti postupak za drugi file, a potom rolnice staviti u zagrijanu pećnicu na 10 minuta (opcija grill). Kada dobiju zlatnu boju, izrezati ih na šnicle i preliti sosom.

Prijatno!

(Razgovarala: Adna Tatarević)