Sastojci:
4 jaja srednje veličine (odvoji bjelanjke i žumanjke)
250 g šećera
korica i sok od tri limuna
5 kašika hladne vode
15 g želatine u prahu
300 ml slatkog vrhnja
ukrasi po želji – tosiranim bademima, koricom limuna ili drugim voćem
Priprema:
Pomoću električnog miksera umutite žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok dok se šećer ne otopi i smjesa se malo zgusne. Ako nemate električni mikser možete staviti staklenu zdjelu iznad vruće vode i u njoj umutiti spomenute sastojke dok se ne zgusnu. Nakon toga zdjelu maknite sa strane i miješajte dok se smjesa ne ohladi.
U lonac naspite hladnu vodu, dodajte želatinu i stavite ga na laganu vatru. Pričekajte da se želatina otopi i zatim sklonite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi.
U drugoj zdjeli lagano umutite slatko vrhnje. Umiješajte u njega rastopljenu želatinu i zatim dobijenu smjesu lagano dodaj u smjesu od jaja.
Umutite bjelanjke u posebnoj zdjeli električnim mikserom. Posudu s žumancima stavite unutar veće posude napunjene ledenom vodom. Nježno u nju dodajte smjesu umućenih bjelanjaka uz pomoć metalne žlice. Smjesu miješajte dok se ne počne zgušnjavati, zatim je prelijte u staklenu posudu i stavi u frižider na jedan sat ili dok se ne slegne.
Po vrhu moussea pospite dodatak po želji – tostirane bademe, limunsku koricu ili voće.
Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images