U augustu, u sezoni su kupine. U prosjeku jedna šolja kupina dnevno odagnat će brojne zdravstvene tegobe. Ta količina kupina obezbjeđuje 50% dnevno potrebnog unosa vitamina C. Kupine smanjuju visinu krvnog pritiska, te poboljšavaju probavu. Kupine su preporučljive naročito trudnicama jer sadrže visok procenat folne kiseline.
Naravno, kupine su divne i u desertima Ovaj recept je odličan za neki brunch ili vikend druženje. Svakako da ih možete napraviti i u obliku mafina, ja sam za promjenu iskoristila druge kalupe.
Potrebno vam je samo 30 minuta za pripremu, a pojedu se za manje od 10 minuta. Djeca obožavaju ovu poslasticu.
Sastojci:
– 320g brašna
– 1 kafena kašika praška za pecivo
– 1/2 kafene kašike sode bikarbone
– 1/2 kafene kašike soli
– 2 jajeta
– 236 ml slatke pavlake
– 1 kafena kašika mlijeka
– 100g šećera
– 100g putera
– 1 kafena kašika ekstrakta vanile
– 150g kupina
Priprema:
Pomiješamo suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi pomiješamo “mokre” sastojke sa šećerom jaja, slatku pavlaku, mlijeko, otopljeni puter i ekstrakt vanilije.
Dvije smjese pomiješamo pjenjačom dok se ne sjedine. Lagano dodamo kupine.
Smjesu prebacimo u kalupe i pečemo 20 minuta na 200°C.
I to je to. Jednostavno, lagano i ukusno.