Maca – andski prah za hormonalnu ravnotežu

Već hiljadama godina korijen biljke mace (također poznata kao Maka, Macha, Mača i Makka) koristi se zbog svojih iznimno ljekovitih i hranjivih svojstava.

Zbog svih blagodati koje pruža čovjeku svrstana je u kategoriju superhrana.

Maca (Lepidium meyenii) je biljka porijeklom iz područja Anda, teritorija današnje Bolivije i Perua, a raste na visini između 2.400 i 4.400 metara.

Prema legendi, Inke su davale svojim ratnicima prah korijena mace kako bi povećali njihovu snagu i izdržljivost.

Međutim, kada je bitka završila, uskratili su im macu zbog njezinog svojstva da snažno pojača libido.

Njen korijen je stoljećima za domoroce izvor snage i plodnosti. Nakon konkvistade, Španjolci su macu donijeli u svoju domovinu, upoznavši tako i Europu s ovom biljkom.

Jedno vrijeme intenzivno se koristila na španjolskom kraljevskom dvoru, da bi znanje o njoj tokom godina nestalo.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, peruanski, američki i njemački istraživači ponovno su svijetu otkrili ovu biljku.

Danas je poznato da maca tajnu svojeg djelovanja krije u brojnim djelatnim tvarima poput masnih kiselina, alkaloida, tanina, sterola i glukozinolata, koji se posebice odgovorni za utjecaj na plodnost i libido.

Prirodni adaptogen

Naučnici macu svrstavaju među adaptogene – sredstva za bolju prilagodbu organizma.

Kao adaptogen, maca povećava tjelesnu izdržljivost i otpornost prema stresu, tjeskobi, traumi i iscrpljenosti.

Redovito konzumiranje mace pogoduje imunološkom sustavu i povećava otpornost na tjelesne i mentalne teškoće.

Njezina sposobnost prepoznavanja potreba svakog pojedinačnog organizma priskrbila joj je nadimak “pametne biljke“.

Primjerice, ako vaš organizam proizvodi premalo određenog hormona, maca će podići njegovu proizvodnju. Suprotno, ako je određenog hormona previše, maca će usporiti njegovo stvaranje.

Korijen mace u sebi sadrži vitamine B1, B2, B12 i C, alkaloide, mikro i makro nutrijente, ugljikohidrate, bjelančevine, vlakna, masne kiseline, fruktozu, škrob, tanin, natrij, kalij, kalcij, bakar, cink, željezo, mangan, silicij i magnezij.

Malo je poznato da je maca bogatija kalcijem od mlijeka, te je upravo stoga snažna potpora u borbi protiv osteoporoze.

Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj dobrobiti organizma.

Kalcij, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na živčani sustav, potiču apetit i pozitivno utječu na probavu.

Steroli, kalcij i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavaju fizičku izdržljivost. Zato je maca jedan od dodataka prehrani kojeg koriste mnogi vrhunski sportaši.

Maca u sebi sadrži i četiri jedinstvena alkaloida – macaina 1, 2, 3, 4 – koji nisu pronađeni ni u jednoj drugoj biljci. Alkaloidi iz mace pomažu u iskorištavanju svih nutrijenata iz mace koji su tijelu potrebni.

Pomaže kod menopauze i neplodnosti

Redovito unošenje praha korijena mace ženama donosi mnoge prednosti.  Liječnici ističu da maca pomaže u stvaranju i održanju hormonalne ravnoteže.

Alternativni liječnici preporučuju macu kod hormonalnih poremećaja i problema sneplodnošću.

Maca ublažava simptome menopauze – promjene raspoloženja, valove vrućine, poremećaje spavanja i slično.

Pomaže i kod problema s menstruacijom – bolova i osjećaja neugode koje proživljavaju mnoge žene.

 

Trafika|Ba|AlternativaZaVas