Sabina Krivdić iz Visokog je mlada poduzetnica i prva žena koja je pokrenula destileriju. Njeni ciljevi su kvalitetni, domaći, tradicionalni proizvodi napravljeni od sirovina kojim je naše podneblje bogato.
Poznati likeri od malina, ali i od jagoda, višanja i meda uskoro će biti dostupni u trgovinama i restoranima u Sarajevu, Zenici, a uskoro i šire.
- Prva ste žena koja je pokrenula destileriju, kako ste došli do te ideje?
Prve likere napravila sam sebi, a reakcije onih koji su probali bile su jako pozitivne. U tom periodu bavila sam se potpuno drugim poslom, ali brzo sam shvatila da bi proizvodnja likera i rakija mogla biti zanimljiv poziv. Počela sam istraživati, eksperimentisati sa različitim okusima, ali i ispitivati tržište. Zaključak je bio da nema malih destilerija koje bi se svojim kapacitetom izdvojile od industrijske, masovne proizvodnje. Tako sam odlučila registrovati destileriju i posvetiti se proizvodnji manje količine tradicionalno pripremljenih likera i rakija, bez dodataka umjetnih boja, aroma, aditiva i slično. Moj cilj su kvalitetni, domaći, tradicionalni proizvodi napravljeni od sirovina kojim je naše podneblje bogato. Mislim da je porazna činjenica da toliko stvari uvozimo, a okružuje nas i doslovno propada prirodno bogatstvo koje ne iskorištavamo.
- Učestvovali ste na programu za poduzetnice PoWer Fondacije 787, koliko Vas je to pokrenulo i motivisalo u pokretanju Vašeg biznisa?
Program PoWer Fondacije 787 je došao u pravi čas. To je bio period kad sam istraživala, bila nesigurna i falilo mi je mnogo informacija o pokretanju biznisa, o marketingu, o finansiranju. Program je bio tako koncipiran da su polaznice u kratkom roku dobile baš sve potrebne informacije za pokretanje i vođenje vlastitog biznisa. Osim toga, dugoročna korist su i kontakti koje smo ostvarili i sa organizatoricama, i sa predavačima a i polaznice međusobno. Jednostavno, i nakon završenog programa imamo podršku i pomoć ako nam zatreba. Moj savjet je da se svi koji žele pokretati biznis obavezno prijavljuju na slične programe.
- Da li osim likera od malina planirate druge proizvode?
Osim malina, pravim likere od jagoda, višanja i meda. Nastojim ponuditi drugačije kombinacije i okuse, tako da najčešće kombinujem voće, sjemenke i začine. Pored likera od maline, istakao se i liker od kestenovog meda, kao i rakije koje pravim također od meda i malina za sve one koji ne vole slatka pića. Ove dvije rakije su nove na našem tržištu i trenutno je u fazi njihovo brendiranje.
- Gdje se nalazi destilerija?
Destilerija se nalazi u Visokom, tačnije u mjestu B. Mahala, u podrumu moje rodne kuće.
- Gdje se mogu kupiti Vaši likeri?
Proizvodi se mogu naručiti preko Farmer.ba, putem FB stranice ili Instagram profila malinica.likeri. S obzirom na to da smo u fazi dogovaranja, do kraja godine očekujemo da će likeri i rakije destilerije “Malinica” biti dostupni u trgovinama i restoranima u Sarajevu i Zenici. Ovo je prilika i da pozovem sve zainteresovane ukoliko žele saradnju da nam se obrate.