Krompir s limunom i bijelim lukom

Sastojci:

8 kašika maslaca
1 kg krompira
1 kašika maslinovog ulja
4 čena bijelog luka
2 limuna
1 kašičica soli
2 kašikee nasjeckanih svježih listova origana

Priprema:

Zagrijati rernu na 200 stepeni.

Otopiti maslac u većoj zdjeli. Oguliti i nasjeći krompir veličine 2,5 cm.  Krompir dodati u otopljeni maslac, dodati maslinovo ulje i dobro pomiješati da se sastojci sjedine.

Usitniti bijeli luk  i pomiješati ga s 1/4 šolje limunovog soka. Sve to dodati u krompir, posoliti i dobro pomiješati. Višak tekućine ocijediti.

Krompir prebaciti u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Krompir rasporediti u jednom sloju.  Peći dok krompir ne postane zlatno-smeđe boje (35-45 minuta).

U međuvremenu nasjeckati origano i kad je krompir gotov, posuti origanom i lagano promiješati.

Izvor:Ljepotaizdravlje.ba