Keto doručak: Tri fina i zasitna sendviča s “oopsie” kruhom bez brašna

Prema podacima Googlea, dijeta koju korisnici interneta najviše pretražuju posljednjih godina je keto dijeta.

Taj oblik prehrane podrazumijeva smanjen unos ugljikohidrata, povećan unos masti i adekvatan unos proteina. Kada se prehrana prilagodi tim pravilima, tijelo ulazi u stanje ketoze i umjesto ugljikohidrata troši masnoće kao primarni izvor energije.

Ketogena dijeta dopušta konzumaciju mesa, jaja, prirodnih masti poput maslaca i maslinova ulja, ribe i plodova mora, povrća sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, tvrdih sireva poput cheddara ili kozjeg sira i mnogih drugih namirnica.

S druge strane, zabranjena je konzumacija namirnica s velikim količinama škroba poput riže, tjestenine, krumpira i kruha.

Međutim, na ketogenoj dijeti bez problema možete uživati u takozvanom “oopsie” kruhu. Mnogima dobro poznat kruh bez brašna i ugljikohidrata radi se od jaja i sirnog namaza, a recept za “oopsie” kruh pogledajte ovdje.

Ako ste u potrazi za finim doručkom koji će vas držati sitima i dati vam energije, u nastavku pronađite recepte za tri slasna sendviča s “oopsie” kruhom koji će sigurno zadovoljiti vaše jutarnje prehrambene potrebe.

1. BLT sendvič

Iza akronima “BLT” skrivaju se slanina (bacon), zelena salata (lettuce) i rajčica (tomato). Te tri namirnice zajedno čine jedan od najpopularnijih sendviča na svijetu. Umjesto klasičnog kruha ili peciva, keto varijanta ovog sendviča uključuje “oopsie” kruščiće.

SASTOJCI:

– 2 “oopsie” kruščića srednje veličine
– 3 veće šnite slanine
– nekoliko listova zelene salate
– 1 manja rajčica narezane na ploške
– malo maslaca

PRIPREMA:

Prepržite slaninu na tavi dok ne postane hrskava. S malo maslaca premažite jedan kruščić. Na njega posložite listove salate, slaninu i na kraju ploške rajčice. Poklopite s drugim kruščićem.

SAVJET: Ako ne volite slaninu, zamijenite je kuhanom šunkom ili purećom šunkom. U sendvič možete dodati i koju krišku kozjeg sira ili cheddara.

Keto BLT sendvič
Keto BLT sendvič(Foto: Stockfood)

2. Sendvič s gljivama

Ako niste raspoloženi za mesni sendvič, isprobajte ovu jednako ukusnu povrtnu varijantu koja će se najviše svidjeti ljubiteljima gljiva.

SASTOJCI:

– 10 dag gljiva po izboru
– šaka špinata
– jedna svježa crvena paprika
– 2 “oopsie” kruščića
– malo soli i papra
– 1 žlica ulja

PRIPREMA:

Gljive i papriku operite, očistite i narežite na sitnije komade. Operite špinat i ocijedite ga. Na tavi zagrijte žlicu ulja, ubacite u nju papriku i prepržite kratko dok malo ne omekša. Potom dodajte gljive, posolite sve i popaprite te dinstajte dok gljive ne omekšaju. Na kraju ubacite šaku špinata, kratko promiješajte samo da špinat malo uvene i maknite s vatre. Smjesu stavite na jedan kruščić, poklopite drugim i eto ukusnog i zdravog jutarnjeg sendviča.

SAVJET: Ako imate grill tavu, gljive i papriku slobodno obradite na njoj bez dodavanja ulja. Prije grilanja možete tavu premazati kriškom slanine. Na samom kraju u smjesu slobodno naribajte malo cheddara ili dodajte malo narezane mozzarelle.

Sendvič s gljivama
Sendvič s gljivama(Foto: Stockfood)

3. Sendvič s piletinom i jajetom

Kada vam od ručka ostane komad pečene piletine, iskoristite je za fini doručak krcat ukusnim namirnicama.

SASTOJCI:

– 1 komad pečenog pilećeg bijelog mesa
– 1 jaje
– pola manjeg avokada narezanog na ploške
– nekoliko listova zelene salate
– nekoliko tankih ploški rajčice
– malo krem sira
– 2 “oopsie” kruščića

Ispecite jaje na oko. Jedan kruščić premažite s malo krem sira. Stavite na njega zelenu salatu i avokado, a zatim piletinu. Na piletinu potom položite jaje i na kraju rajčicu. Poklopite drugim kruščićem.

SAVJET: Umjesto jaja na oko u sendvič možete staviti kuhano jaje narezano na ploške. Slobodno iskoristite bilo koji komad pečene piletine jer bijelo meso nije preduvjet za izradu ovog sendviča. Poslužit će i zabatak, koji možete narezati na manje komade, a isto vrijedi i za primjerice piletinu kuhanu u juhi. Jednostavno je skinite s kosti, natrgajte na komadiće i spremite u frižider za doručak. Umjesto piletine također možete iskoristiti bilo koju drugu vrstu mesa koja vam je ostala od ručka.

Izvor: Zadovoljna.hr