Svakog dana u svijetu se popije 1,6 milijardi šoljica kafe i to je svrstava u najpopularniji napitak! Ali, jutarnja doza kofeina koja nam pomaže da se probudimo, može nam značajno narušiti metabolizam i nivo šećera u krvi pokazuju nova istraživanja!
Ako ne bismo popili kafu prije doručka, istraživači iz Velike Britanije su ustanovili da bi se sposobnost našeg organizma da zdravo razgrađuje hranljive materije drastično popravila.
Ispitujući efekte koje loš san i jutarnje ispijanje kafe ima na niz različitih metaboličkih markera, naučnici sa britanskog Univerziteta u Batu su otkrili da, iako loš san negativno utiče na naš metabolizam, pijenje kafe prije doručka, negativno utiče na nivo šećera u krvi.
S obzirom na važnost održavanja nivoa šećera u krvi na sigurnom nivou kako bi se smanjio rizik od stanja kao što su dijabetes i bolesti srca, istraživači vjeruju da bi ovi rezultati mogli imati „dalekosežne“ zdravstvene posljedice.
U njihovoj studiji, čiji rezultati su objavljeni u British Journal of Nutrition, 29 zdravih muškaraca i žena prošlo je kroz tri različita eksperimenta nasumičnim redosljedom.
U prva dva scenarija učesnici su dobijali poslije buđenja glukozni sirup, koji je odražavao kalorije tipičnog doručka – najprije iz normalnog noćnog sna, a zatim opet poslije loše prospavane noći (istraživači su ih budili na svakih sat vremena na pet minuta).
U trećem eksperimentu, pola sata prije konzumiranja slatkog napitka pili su jaku crnu kafu.
Učesnicima su uzimani uzorci krvi na analizu poslije glukoznog sirupa u sva tri eksperimentalna scenarija.
Rezultati su pokazali da jedna noć poremećenog sna nije pogoršala odgovor organizma na glukozni sirup u poređenju sa normalnom noćnom snom. Međutim, jaka crna kafa konzumirana prije doručka – obrazac koji primjenjuje veliki broj ljubitelja ovog napitka – povećala je nivo glukoze u krvi poslije slatkog napitka za oko 50 procenata.
“Znamo da će se gotovo polovina od nas probuditi ujutro i, prije nego što počne bilo šta drugo, popiti kafu – nesvjesno što smo umorniji, pijemo više kafe”, napominje profesor James Betts, jedan od direktora Instituta Univerziteta u Bathu.
“Ova studija je važna i ima dalekosežne zdravstvene posljedice, jer smo do sada imali ograničeno znanje o tome šta ovakve navike čine našem organizmu, posebno u pogledu metabolizma i nivoa šećera u krvi. Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar sa kojom naše telo dođe u kontakt kafa, naročito poslije loše prospavane noći”, dodaje profesor.
Naravno, preporuka ljekara je da prvo doručkujemo, pa onda popijemo kafu, ako nam se i dalje pije.
“Na mnoge će umirujuće djelovati nalaz da jedna loše prospavana noć neće mnogo pogoršati metabolički odgovor našeg organizma”, kaže rukovodilac istraživanja, Harry Smith, doktorant na Institutu Univerziteta u Bathu.
“Moramo još mnogo da naučimo o efektima koje san ima na naš metabolizam, kao i koje su dugoročne posljedice ovoga, kao i koliko fizička aktivnost, na primjer, može da pomogne u suzbijanju ovih posljedica”, zaključuje Smith.
Izvor: rts.rs Foto: Guliver/Getty Images