“Udruženje pijenja kafe s smrtnošću genetskim varijacijama u metabolizmu kofeina”, objavila je članak u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA), u kojem pruža dodatne dokaze da ispijanje kafe može biti dio zdrave prehrane i pruža potporu ljudima koji piju kafu – posebno u pogledu smrtnosti.
Istraživači su pregledali više od 500.000 ljudi u dobi od 38 do 73 godine u Velikoj Britaniji, od kojih je 380.000 pilo kafu. Njihov je cilj bio proučiti veze između ispijanja kafe i smrtnosti na temelju toga koliko dobro ljudsko tijelo može apsorbirati kofein.
Rezultati će iznenaditi čak i najveće ljubitelje kafe: otkrili su da je kafa obrnuto povezana sa smrtnošću među ljudima koji su pili 1 do 8 ili više šoljica kafe dnevno, čak i za one čija su tijela sporije apsorbirala kofein. To uključuje tursku, instant i kafu bez kofeina, što je zanimljiv podatak.
Izvor: elle.hr/Foto: Getty Images