Nutella je nastala u proizvodnom pogonu slavnog talijanskog Ferrera, a zatim je osvojila cijeli svijet.
Namaz od lješnjaka i kakaa toliko je popularan da je dobio i svoj dan – 5. februara.
Za prigodno obilježavanje ovog važnog dana za sve sladokusce donosimo tri recepta s Nutellom za pravu ekstazu okusa.
Vjerojatno ćeš se složiti, prava je sreća već prvi zagriz u namaz od kakaa i lješnjaka koji se stopio s toplim svježim pecivom. A najpoznatiji takav namaz na svijetu, zasigurno je Nutella čiji se dan na svjetskoj razini obilježava upravo danas, 5. februara.
Ovu tradiciju pokrenula je 2007. godine američka blogerica Sara Rosso, a povod joj je bila neizmjerna privrženost slavnom talijanskom namazu. Ljubitelji Nutelle diljem svijeta s oduševljenjem su dočekali ovu manifestaciju koju uvijek iznova obilježe prigodnim sadržajima kroz sve društvene kanale i tako vrlo živim održavaju ovaj globalni slatki fenomen. Nutella je produkt talijanskog proizvođača slatkiša Ferrero, a njezin okus osvojio je čak 75 zemalja diljem svijeta. Zapravo procjenjuje se da se svakih 2.5 sekunde u svijetu proda jedna teglica Nutelle. Kako bismo i mi prigodno obilježili ovaj važan datum za sve ljubitelje slatkog, u nastavku donosimo tri odlična recepta s Nutellom.
Nutella cheescake
Sastojci:
250 g mljevenog keksa
100 g maslaca
3/4 šalice prženih lješnjaka
400 g Nutelle
500 g krem sira
80 g šećera u prahu
Priprema:
U mljeveni keks dodaj omekšali maslac, jednu žlicu Nutelle i pržene lješnjake, koje si prethodno samljela. Ostavi malo mljevenih lješnjaka sa strane, za ukrašavanje. Sve dobro promiješaj, zatim prebaci u kalup za torte obložen papirom za pečenje. Poravnaj i utisni nekim prikladnim predmetom. Zatim ga stavi u frižider. Ostatak Nutelle pomiješaj s krem sirom i šećerom u prahu, pa dobro umuti mikserom. Dobivenu smjesu rasporedi preko podloge od mljevenog keksa. Poravnaj smjesu, po površini pospi grubo usitnjene preostale pržene lješnjake. Vrati sve u frižider da stoji najmanje 3-4 sata i tvoja torta je spremna za posluživanje.
Štapići s Nutellom
Sastojci:
lisnato tijesto Nutella
Priprema:
Razvaljaj komad lisnatog tijesta pa ga prereži na pola. Na jedan dio tijesta namaži Nutellu, a drugi dio tijesta stavi preko njega. Nožem izreži trakice koje zatim smotaj u pletenice ili jednostavnije jednu preko druge. Smotane štapiće stavi na papir za pečenje te ih premaži smjesom od jednog jaja. U prethodno zagrijanu pećnicu stavi štapiće i peci ih pet minuta na 200 stupnjeva.
Nutella mousse
Sastojci:
160 g Nutelle
250 ml slatkog vrhnja voće ili komadići čokolade (po želji za ukras) šlag (po želji)
Priprema:
Nutellu stavi u zdjelu za miksanje , a u zasebnoj zdjeli lagano izmuti slatko vrhnje. Nutellu bi trebala na sobnoj temperaturi malo omekaniti, dodaj joj 1/3 izmikasanog slatkog vrhnja te sve lagano izmješaj, ali nikako ne miksaj! Kad si dobila jedinstvenu smjesu , dodaj preostalo slatko vrhnje te sve zajedno izmiksaj, ali na najmanjoj brzini. Dobiveni mousse premjesti u male, ohlađene zdjelice te vrati u hladnjak kako bi se desert dobro rashladio. Desert na kraju možeš ukrasiti šlagom i komadićima čokolade ili voćem, ovisno o tome što više preferiraš!
Izvor: miss7.24sata.hr