Sastojci:
175 g crne čokolade
7 jaja
140 g maslaca
Priprema:
Rernu zagrijte na 130 stepeni. Pripremite kalup za tortu, namažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Čokoladu izlomite na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada je čokolada rastopljena umiješajte na kockice isječen maslac, miješajte dok se ne rastopi.
Odvojite žumance od bjelanjka i u jednoj činiji pjenasto umutite žumance i dodajte im, lagano miješajući, ohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi umutite snijeg od bjelanjaka, i kašiku po kašiku dodajte u prethodno pripremljenu smjesu nježno miješajući dok smjesa ne postane homogena.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola kalupa.
Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebalo da bude mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, posipajte šećerom u prahu, isjecite toplim nožem i poslužite uz lagano umućenu slatku pavlaku ili svježe jagode ili maline.
IZVOR: Ljepotaizdravlje.ba