Chakula: Rolice sa kremom od limuna ili cimetom

Petak i nadolazeći vikend su odličan povod za pripremu ovog popularnog i preukusnog deserta.

Ukoliko vam je potreban vodič korak po korak sa fotografijama, svakako posjetite www.chakula.ba

Jedno je sigurno: vaši ukućani će se obradovati ovoj slastici!

Sastojci:

Tijesto (za 12 manjih rolica)

– 250 g brašna

– 1/2 pakovanja kvasca

– 20 g šećera

– prstohvat soli

– 120 ml mlijeka

– 20 g putera

– 1 jaje

Krema od limuna

– sok od 2 veća limuna

– naribana korica 1 limuna

– 145 ml mlijeka

– 50 g šećera

– 1 supena kašika gustina

– 1 kafena kašika ekstrakta vanilije

– 1 kafena kašika kurkume, za boju

Cimet punjenje

– 2 supene kašike šećera

– 2 supene kašike cimeta

– 20 g putera

Priprema:

Pripremamo tijesto. Pomiješamo 150 g brašna, kvasac, šećer i so. Dodamo toplo mlijeko, istopljeni puter i jaje. Dodamo ostatak brašna. Tijesto možemo miješati mikserom ili rukom. Trebamo dobiti tijesto koje je mekano, ali se ne lijepi za prste. Tijesto premažemo sa 1 kafenom kašikom ulja, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu 1 sat da nadođe.

Pripremamo kremu. Sve sastojke stavimo u šerpu i zagrijavamo dok se krema ne počne zgušnjavati. Sklonimo i ostavimo u frižider da se smjesa ohladi.

Kada je tijesto nadošlo razvaljamo ga u obliku pravougaonika. Ukoliko pravimo rolice sa dva punjenja, podijelimo tijesto.

Jedan dio tijesta premažemo sa kremom od limuna. Ostavimo nešto kreme za serviranje.

Drugi dio tijesta premažemo puterom, a zatim pospemo cimetom i šećerom.

Tijesto zavijemo u rolat po dužini i isječemo.

Posudu za pečenje premažemo uljem i pospemom brašnom. Poredamo rolice. Ostavimo 30 minuta da nadođu.

Pečemo na 175°C, 30 minuta.

Pečene rolice ostavimo da se ohlade. Prije serviranja premažemo sa ostatkom kreme od limuna.

Idealan desert za popodnevnu kafu ili čaj.