Petak i nadolazeći vikend su odličan povod za pripremu ovog popularnog i preukusnog deserta.
Ukoliko vam je potreban vodič korak po korak sa fotografijama, svakako posjetite www.chakula.ba
Jedno je sigurno: vaši ukućani će se obradovati ovoj slastici!
Sastojci:
Tijesto (za 12 manjih rolica)
– 250 g brašna
– 1/2 pakovanja kvasca
– 20 g šećera
– prstohvat soli
– 120 ml mlijeka
– 20 g putera
– 1 jaje
Krema od limuna
– sok od 2 veća limuna
– naribana korica 1 limuna
– 145 ml mlijeka
– 50 g šećera
– 1 supena kašika gustina
– 1 kafena kašika ekstrakta vanilije
– 1 kafena kašika kurkume, za boju
Cimet punjenje
– 2 supene kašike šećera
– 2 supene kašike cimeta
– 20 g putera
Priprema:
Pripremamo tijesto. Pomiješamo 150 g brašna, kvasac, šećer i so. Dodamo toplo mlijeko, istopljeni puter i jaje. Dodamo ostatak brašna. Tijesto možemo miješati mikserom ili rukom. Trebamo dobiti tijesto koje je mekano, ali se ne lijepi za prste. Tijesto premažemo sa 1 kafenom kašikom ulja, pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu 1 sat da nadođe.
Pripremamo kremu. Sve sastojke stavimo u šerpu i zagrijavamo dok se krema ne počne zgušnjavati. Sklonimo i ostavimo u frižider da se smjesa ohladi.
Kada je tijesto nadošlo razvaljamo ga u obliku pravougaonika. Ukoliko pravimo rolice sa dva punjenja, podijelimo tijesto.
Jedan dio tijesta premažemo sa kremom od limuna. Ostavimo nešto kreme za serviranje.
Drugi dio tijesta premažemo puterom, a zatim pospemo cimetom i šećerom.
Tijesto zavijemo u rolat po dužini i isječemo.
Posudu za pečenje premažemo uljem i pospemom brašnom. Poredamo rolice. Ostavimo 30 minuta da nadođu.
Pečemo na 175°C, 30 minuta.
Pečene rolice ostavimo da se ohlade. Prije serviranja premažemo sa ostatkom kreme od limuna.
Idealan desert za popodnevnu kafu ili čaj.