Pravljenje baklave datira još od davnina, a ova poslastica orijentalnog porijekla pronašla je centralno mjesto na bajramskoj trepezi koja se bliži sa odmicanjem muslimanskog mjeseca posta ramazana.
U više od desetak slojeva tanke jufke, smjesa mljevenih oraha, badema ili pistacija, te ponekad i sitnog tirita koji se dodaje, baklava naizgled nije zahtjevan kolač. Ipak, njena specifičnost krije se u načinu pravilnog, a nekad i savršenog načina rezanja.
Nakon dužeg pečenja, pravljenje baklave finalizira se polijevanjem agdom, smjesom kuhane vode i šećera. Iako nema standardiziranog načina pravljenja baklave te preciznih uputa, vjeruje se kako su “majstori” pravljenja ovog kolača domaćine sa dugogodišnjim iskustvom.
Baklava je kroz vijekove ostala jedinstvena uprkos tome što se zbog sve većeg broja svojih konzumenata sve više pravi i sa mljevenim keksom, kokosom, čokoladom ili grožđicama.
Trafika|Ba|AA