Picula: Le Pen najavljuje predsjedničke izbore 2027.

Prema izlaznim anketama, Francuska će predsjednika dobiti u drugom krugu izbora. Tamo će ići aktuelni predsjednik Emmanuel Macron i kandidatkinja desnice Marine Le Pen.

Aktuelni predsjednik zahvalio se poraženim kandidatima koji su mu dali podršku u drugom krugu i pozvao je na jedinstvo.

Kandidatkinja esktremne desnice Marine Le Pen poručila je u svom obraćanju da je iz prve runde izbora jasno prepoznata njena misija, koja ide za pravdom i protiv podjela koje, kako navodi – zagovara njen protivkandidat, aktuelni predsjednik Emmanuel Macron.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Boško Picula kaže da ono što Macron nastoji kapitilazirati prvim mjestom u prvom krugu – "to je da on predstavlja građansku Francusku okrenutu svojim republikanskim vrijednostima".

Marine Le Pen se jako promijenila kaže Picula, i ona je sve više dio političkog establišmenta koji naglašava suverenističku poziciju svojih domovina.

"Marine Le Pen će, ako ne pobijedi, zasigurno zagorčati rezultat Emmanuelu Macronu. Ta će razlika biti daleko manja no što je bila prije pet godina. I čini mi se ako Marine Le Pen ostvari dobar rezultat u drugome krugu, čak i ako ne pobjedi – da je ovo najava predsjedničkih izbora 2027. godine na kojima se više Emmanuel Macron neće više moći kandidirati. […] Njezin rezultat za dva tjedna je uvod za sve ono što ona planira za pet godina."

Picula smatra da Macronove ambicije nisu samo ekonomske, već mnogo šire – "želi biti upamćen i kao francuski i kao evropski državnik" i da će u naredne dvije sedmice doći do sučeljavanja dvaju ideja – Macronove evropske republikanske Francuke i Le Penove nacionalne Francuske.

#Francuska #PredsjednickiIzbori