Pandemija posustaje, ali se ne smijemo opustiti: “Svi ćemo doći u kontakt s virusom”

U BiH je od početka pandemije koronavirusa od posljednica COVID 19 umrlo više od 15.450 osoba. Po kantonima je situacija takva da po broju umrlih prednjači Tuzlanski kanton.

Najveći broj stanovnika, hronični bolesnici i loš odziv na vakcinaciju, glavni su razlozi velikog procenta umrlih, upozorava struka. 

Od početka pandemije u TK, koji broji 445 hiljada stanovnika, na koronavirus bilo je pozitivnih nešto više od 44 hiljade pacijenata. Od tog broja umrlo je 1.840 osoba.

– Stopa mortaliteta u 2020. godini bila je 116 umrlih na 100 hiljada stanovnika. U 2021. godini 222 smrtna ishoda na 100 hiljada stanovnika. Dakle, varijante virusa koje su bile u opticaju i dominirale 2020. i 2021. godine pokazivale su dosta veći i agresivniji potencijal prema građanima, a naročito prema starijim osobama, naveo je specijalista epidemiolog dr. Blaško Topalović.

Smrtni ishodi registrovani su najviše kod osoba starijih od 65 godina, u procentima izraženo oko 78 posto, 20 posto je umrlih starosne dobi od 50 do 64 godine. Hronična oboljenja uz infekciju COVID-a osnovni su razlog velike stope smrtnosti.

– Građani moraju biti svjesni da ćemo vjerovatno svi na neki način doći u kontakt sa virusom jer i ova varijanta ili eventualno neka druga koja bi se mogla pojaviti, zapravo će omogućiti kontakt svima onima koji nisu do sada bili u kontaktu, virus neće nestati, dodaje Topalović.

– Imamo dovoljno vakcina na raspolaganju i bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju koja je u fazi smirivanja ne smijemo se opustiti, upozorio je.

Raduje, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo TK, da pandemija posustaje, posebno gubi na snazi i intenzitetu.

Sumorna statistika broja umrlih iz TK, ali i cijele države, kažu epidemiolozi mora biti opomena građanima, da nema opuštanja i da je vakcinacija jedini siguran da o pandemiji pričamo u prošlom vremenu.

Vahidin Mujagić donosi priču.

Sviđa Vam se naš sadržaj? Podijelite ga na društvenim mrežama i ne zaboravite se pretplatiti na naš Youtube kanal.

Čitajte nas na:

https://www.oslobodjenje.ba
https://www.okanal.ba
https://www.sport1.ba
https://www.mojabih.ba
https://www.bhdani.ba

Pratite nas na Facebooku:

https://www.facebook.com/oslobodjenjeba
https://www.facebook.com/okanalba
https://www.facebook.com/sport1ba
https://www.facebook.com/mojabih.ba
https://www.facebook.com/BHdani

Pratite nas na Instagramu:

https://www.instagram.com/oslobodjenje.ba
https://www.instagram.com/sport1.ba
https://www.instagram.com/okanal.ba
https://www.instagram.com/mojabih.ba

Pratite nas na Twitteru:



https://twitter.com/sport1_ba