Povratak Iračana iz Bjelorusije: Na granici smo trpjeli glad i bijedu

Više od 400 državljana Iraka koji su bili zaglavljeni na bjelorusko-poljskoj granici u pokušaju migriranja u Evropu dobrovoljno se vratilo kući iz Belorusije, a neki od njih su za Anadolu Agency (AA) ispričali stravična iskustva tokom boravka na granici.

Avion sa jednim brojem iračkih državljana zaglavljenih sletio je u četvrtak uvečer na međunarodni aerodrom Erbil.

Regionalna vlada saopštila je da je oko 20.000 ljudi, koji su pokušavali da uđu u Evropu preko Bjelorusije, bilo je zaglavljeno više od mjesec dana, a njih 460 se registrovalo za povratak.

U međuvremenu, još 432 iračka državljanina dovedena su u Bagdad iz Bjelorusije letom Iraqi Airwaysa, u sklopu repatrijacije organizovane od Ministarstva vanjskih poslova Iraka.

“Dobili smo vizu za Bjelorusiju i otišli putovati. Kasnije, kada smo čuli da je u toku migracija u Evropu i pomislili da ćemo imati bolju budućnost, otišli smo na granicu. Međutim, naši snovi su se srušili i vratili smo se u Irak”, rekao je Abdulah Ahmed za Anadolu Agency na međunarodnom aerodromu u Bagdadu.

Još jedan Iračanin Ersat Suphi rekao je da su u Bjelorusiju otišli prije 12 dana.

“Mislili smo da ćemo započeti novi život tako što ćemo otići u Poljsku, a onda u Njemačku. Trpjeli smo glad i bijedu na granici”, ispričao je Suphi.

Dodao je da su bili smješteni u šumska područja daleko od Litvanije i Poljske.

“Bjeloruski vojnici su nam uzeli mobilne telefone, hranu, piće i novac. Uspjeli smo da ih vratimo silom”, rekao je Suphi.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Iraka Ahmed es-Sahhaf također je rekao da je 571 irački državljanin identifikovan u osam kampova u dva regiona na granici Belorusije i Poljske i da će 18. novembra biti organizovan povratak za one koji žele da se dobrovoljno vrate.

Od avgusta, Litvanija, Latvija i Poljska, države Evropske unije koje graniče s Bjelorusijom, registrovale su dramatično povećanje broja neregularnih prelaza granice.

Do sada ove godine više od 8.000 ljudi pokušalo je ući u evropski blok preko granice Bjelorusije i EU-a, što je znatno više u odnosu na samo 150 lani.

Iz Evropske unije tvrde da Bjelorusija dolazi do potencijalnih putnika preko naizgled zvaničnih kanala, uključujući diplomatske misije i turističke agencije, i poziva ih nudeći im vize. Zatim ih navodno vode do granice EU-a.

Od prošle sedmice najmanje 2.000 osoba, među kojima su žene i djeca, nalazilo se u bjelorusko-poljskom graničnom području u teškim uslovima.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

(Visoko.co.ba)