Kašljanje je prirodni zaštitni mehanizam protiv gušenja hranom

Kome se još nije desilo da usred uživanja u obroku zalogaj umjesto u jednjak ode u dušnik? Ovo je prilično neprijatna situacija a može imati i tragične posljedice.

“Prisutnost stranih tijela u disajnim putevima je vrlo neprijatna i refleksno izaziva kašalj. Ukoliko osoba ne uspije kašljem da izbaci zalogaj iz dušnika, može doći do gušenja.

“Čak i ako ne dođe do gušenja, hrana koja se spustila putem dušnika u pluća može da dovede do vrlo ozbiljne infekcije pluća”, kaže gastroenterolog Lorens Kim.

Ova pojava je češća kod ljudi u poznijim godinama, jer kako starimo tako i naši mišići više ne reaguju brzinom kojom su to u mladosti činili.

Ne plašite se da se zakašljete ako se ovo dogodi. Kašljanje je prirodni zaštitni mehanizam koji će vam pročistiti grlo. U većini slučajeva kašljanjem ćete riješiti problem tećnosti ili hrane koja je “otišla na pogrešno mjesto”, a da nećete to ni primjetiti. Također, može pomoći i ako popijete gutljaj vode.

Kada se vaši disajni putevi oslobode prestat ćete da kašljete i počet ćete opet normalno da dišete.

Dakle, budite koncentrisani dok jedete i pijete i nemojte pokušavati da zaustavite kašalj. Ukoliko vam se to često događa i imate problema sa gutanjem svakako bi bilo dobro da posjetite doktora.

 

Trafika|Ba