Na protestima u Zenici povrijeđeno više od 50 osoba

Najavljeni mirni protesti građana Zenice, koji su počeli oko 13 sati ispred zgrade institucija ZDK, pretvorili su se u otvorene sukobe neformalnih grupa mladih Zeničana s policijom.

Epilog ovih sukoba je oko 20 povrijeđenih policajaca, od kojih je jedan teže povrijeđen s prelomom potkoljenice i tri policajca kojima još nisu utvrđene povrede, te tridesetak povrijeđenih civila.

U sukobima je nakon kamenovanja zgrade kantonalne vlade zapaljen objekt Aneksa u kojem se nalazi nekoliko ministarstava, među kojima i ministarstvo pravde i kabineta premijera.

Tokom sukoba došlo je i do paljenja granja, zatim nekoliko saobraćajnih znakova, gradskih svjetiljki, zapaljen je jedan automobil na parkingu, tri automobila u vlasništvu kantonalne vlade su bačena u korito rijeke Kočeve, a oštećen je veći broj automobila na parkingu.

Zapaljen je i uništen ulazni dio zgrade ZDK, kontrolne kućice na parkingu, ugostiteljski objekat Raffaelo, koji se nalazi u prizemlju kantonalne zgrade.

U okolnim ulicama zatvoreni su brojni trgovački objekti, a vozila službe hitne pomoći kruže ulicama i medicinski timovi zbrinjavaju povrijeđene.

Tuča između građana i policije se prenijela na gradske ulice. Grupe demonstranata su otišle pred zgradu Općine Zenica i gađaju kamenjem prozore.

Nepoznate osobe su napale novinara Tadio-televizije BiH Haruna Bošnjaka i snimatelja Jazida Ahmetkadića i oteli im kasetu na kojoj se nalazio snimljeni materijal za potrebe informativnog programa.

Novinari BHT-a su prebačeni u Kantonalnu bolnicu gdje im je ukazana pomoć.

 

Trafika|Ba|Fena