Selmalicious Kitchen: Svježe napravljeni falafeli dostavljeni biciklom na kućnu adresu

Gostovanje Selme na Novoj BiH
Selma Smajiš, samoučeni kuhar, u oktobru 2020. pokrenula je vlastiti biznis koji je nazvala Selmailicious Kitchen. Selma pravi poznato arapsko jelo falafel i onda ga dostavlja svojim kupcima zaleđenog na adresu.
Za naš web portal DnevniBUZZ Selma je ispričala kako je došlo do ove ideje.
“Sve se desilo igrom slučaja, kako to inače biva. Prošlo ljeto sam tražila posao i vidjela sam da jedno etno selo traži radnika. Pomislila sam što da ne, vikend ću provesti u prirodi, a uz to i zaraditi. U etno selu sam upoznala kuhara koji me poslije pozvao u svoju emisiju na televiziji (Nova BH), gdje sam pokazivala kako se sprema jedno afričko jelo.
Falafeli sa Jollof Rice (afričko jelo)
Inače spremam egzotičnu hranu, najviše tursku, afričku i arapsku. Nakon te emisije, bila sam pozvana da radim u jednom malom restoranu, gdje je moja instagram raja mogla doći i probati neka od mojih jela, obzirom da ih, kako kažu, mamim slikama hrane koju spremam, tu su je napokon imali priliku probati. Nakon kratkog rada u restoranu, došla sam na ideju da spremam zaleđene falafele.
Neka od jela koje je Selma spremala prošlo ljeto u restoranu
Ideja je došla na ljeto, a realizacija ideje se desila tek krajem prošle godine u oktobru. Trebalo mi je vremena oko organizacije i usavršavanja recepta. Razmišljala sam kako da radim dostavu. Nisam mogla nikog platiti da to radi jer sam još na početku, pa sam odlučila da dostavljam ja sama na biciklu.
Selmalicious kitchen je eco friendly biznis. Falafeli se pakuju u kese od masnog papira, a dostava je isključivo biciklom. Dostavljam po čitavom Sarajevu.
Pakovanje i oblik. Pakovani su u kesu od masnog papira, dostavljeno zaleđeni u obliku šnicli da ih bude lakše spremiti na tavi bez puno ulja.
Kuham od 11 godine, proučavala sam stare kuhare, eksperimentisala, izučavala začine i spoj začina, testirala na sebi i članovima porodice (haha).
2019. godine sam radila kao planinarski vodič/asistent i kuhar. Kuhala sam na turama u domu gdje nema kuhinje, za preko 20 ljudi, a volim za sebe reći da sam majstor za piknike.
Piknik-doručak za goste, Durmitor, planinski dom Skrka
Pored toga sam radila za Fondaciju za zaštitu Bjelašnice, Igmana, Treskavice, Visočice i kanjona Rakitnice. Živjela sam sama sa mačkom u selu Ledići na Bjelašnici oko 5 mjeseci. Posao mi je bio da sredim dom iznutra i izvana, a onda sam otvorila dom za posjete. Tu sam već krenula sa kuhanjem za širu populaciju.
Dom u Ledićima
2020. godina mi je bila prekretnica obzirom da smo ostali bez posla zbog pandemije, morala sam ostati u gradu, ali to me na kraju dovelo do pokretanja biznisa.
Za kratko vrijeme, moji falafeli su postali poznati. Kada bi me neko sreo na ulici, rekao bi mi: “Čujem da pravis najbolje falafele” što me naravno mnogo raduje. Drago mi je što se selmalicious falafeli sviđaju ljudima. Htjela sam napraviti nešto što se brzo sprema, a da je zdravo i ukusno. Htjela sam olakšati ljudima koji puno rade i nemaju vremena spremiti sebi nesto ovakvo. Oduvijek sam željela usrećivati ljude, a niko nije sretniji od ljudi koji jedu nesto ukusno.
Selmalicious falafeli na naan hljebu (sliku i naan je napravila Selmina prijateljica Belma)
Kroz hranu također edukujem ljude o drugim kulturama i o vegeterijanskoj i veganskoj hrani. Upoznajem ih sa jelima za koja nikad nisu čuli, koja se jednostavno spremaju i ne zahtijevaju neke specijalne ili skupe sastojke. Kuham spontano, od onog šta trenutno imam. Smišljam stalno nove recepte, samo ih moram početi zapisivati pa da jednog dana, ako Bog da, izdam kuharicu.”
Svi vi koji biste željeli probati i naručiti ukusne i zdrave Selmine falafele možete ju pronaći i kontaktirati na njenoj facebook stranici: https://www.facebook.com/selmalicious.kitchen ili Instagramu: https://www.instagram.com/selmalicious_kitchen/