Harisa Hasić: Napravite vlastite ramazanske mini lepine

Potrebno:

800 gr brašna
150 ml. mlakog mlijeka
1 velika kašika šećera
2 velike kašike suhe germe
2 male kašičice soli
100 ml. ulja
400 ml. mlake vode
150 ml. jogurta

⚠️Od količine sastojaka u receptu dobijete 10 lepina, možete raditi pola mjere od svega navedenog.

Izrada:
Mlijeko, ulje, jogurt, vodu, šećer i germu spojiti i pustiti 10 minuta poklopljeno.
Dodati brašno i so, ako nemate aparat za hljeb sa programom za miješanje tijesta, onda je potrebno u roku 60 min., više puta tijesto promiješati.
Zatim, otkidati željenu veličinu loptica tijesta za lepinu, na brašnu nakuhati i poredati na pek papir, zatim prekriti krpom. Ostaviti prekrivene loptice 15min., zatim uzeti nož kao na slici i pritiskom ih ukrasiti, možete i blago oklagijom rastanjiti ako volite tanke lepine.
Premazati jogurtom kao na slici, posuti ćurkot i ostaviti da nadolaze dok se rerna zagrije na najjačoj temperaturi.
Ovisi od debljine lepine, u suštini 20 min je dovoljno za pečenje dok ne porumene.
Pečene premazati puterom!

Ne brinite ako vam tijesto izgleda rijetko, zato sam naglasila nakuhavanje na brašnu, pečene budu ko pjena 💕😉

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harisa Hasić (@harisahasich)