Jedinstven ekološki proizvod dr. Mirsada Sadikovića za životinje, ratarske, povrtne kulture voće i cvijeće, nakon što je osvojio svjetsko, dolazi i na bosanskohercegovačko tržište.
Covid pandemija sve nas je naučila koliko je imunitet važan i što znači kada imate preduvjete da postanete dobar domaćim bolestima uzrokovanih različitim virusima i bakterijama. Kada je imunitet u pitanju jednako pravilo kako za ljude vrijedi i za životinje te za ratarske, povrtne kulture, voće i cvijeće.
Upravo proizvod koji je inovirao Hercegovac, a kojeg je priznao cijeli svijet, dr. Mirsad Sadiković, pomaže biljkama i životinjama kako steći imunitet i otpornost. To između ostalog znači da će životinje korištenjem ovih proizvoda biti otporne na infekcije i bolesti što automatski smanjuje i njihovu smrtnost, a ratarske, povrtne kulture, voćke i cvijeće će biti znatno otpornije na uvjete stresa pogotovo kad su u pitanju nepredvidljive promjene vremena, ali i obilate kiše, poplave, tuče.
Ekološki certificirani proizvodi, globalno poznatog i priznatog dr. Sadikovića vibroland, vibro sorb i vibrocalcite neškodljivi za čovjeka i okoliš naći će se i na bosanskohercegovačkom tržištu, uz pomoć tvrtke Lamaž iz Mostara, koja se opredijelila za plasiranje isključivo zdravih proizvoda u poljoprivredi i veterini.
VAM tehnologija (vibro aktivirani minerali)
Proizvodi VIBRO LAND, VIBRO SORB I VIBRO CALCITE su inovativni i u njihovoj proizvodnji koristi se jedinstvena VAM tehnologija koja se temelji na aktiviranim i mikroniziranim česticama, veličine 2 – 4 µm (ovisno o proizvodu), iz pomno odabranih sirovina.
Tako čestice zeolita i kalcita dobivaju jak negativni električni naboj i izvanredno brzo prodiru u stanice životinje ili biljke te ga opskrbljuju nužnim mineralima.
Istodobno, kao prirodni ionski izmjenjivači učinkovito “čiste” stanicu vežući pozitivno nabijene čestice raznih štetnih tvari (toksine, teške metale, mikrobe) unutar svoje rešetkaste strukture. One također smanjuju količinu amonijaka u životinjskoj nastambi te vežu mikotoksine iz krmiva.
Sadiković: VAM tehnologija donosi brojne uštede i zdraviju hranu
“Kao dodatak hrani za životinje u tovu VibroSORB omogućuje detoksikaciju organizma, jača imunitet, stimulira apetit i enzime antioksidacije. Kada se folijarno prska po biljkama (VibroCALCITE) veže teške metale iz zemlje, poboljšava i podiže otpornost biljke od klijanja do berbe, pogoduje poboljšanju kvalitete tla, produljuje rok trajanja ploda. To su samo neke od vrijednosti ovih proizvoda. U konačnici, ono što dolazi na naš obiteljski stol bit će zdravije i kvalitetnije, a samim time pozitivno će djelovati na naše zdravlje i zdravlje naše obitelji – jer i hrana je lijek”, kazao je za Fenu dr. Sadiković.
Dodao je kako korištenjim VAM tehnologije od sada i proizvođači u Bosni i Hercegovini, uz pomoć tvrtke Lamaž iz Mostara, mogu stvoriti potpuno novi brand prehrambenih kultura (voća i povrća) ili bilo kojeg mesnog proizvoda temeljenog na zdravim principima uzgoja, bez povećanja cijene koštanja uzgoja.
“Štoviše, upravo korištenjem VAM tehnologije ostvaruju se brojne uštede, a dobiva se zdravija hrana koju proizvođač može certificirati kao eko ili organski proizvod”, istaknuo je dr. Sadiković.
Danas je poznato da ostaci (rezidue) sredstava korištenih u proizvodnji, putem hrane ulaze u naš organizam. Taloženjem u organizmu ometaju prirodne procese i mogu biti uzročnici čak i malignih oboljenja. Svijest građana o potrebi zdrave i ekološki uzgojene hrane rapidno raste u zadnjih nekoliko godina.
Postoji još uvijek mentalna barijera da je uzgoj takve hrane skup i to se navodi kao glavni razlog višim cijenama na policama.
Mnoge predrasude s kojima se uzgajivači ekološke hrane ili oni koji bi to htjeli postati susreću odnose se na očekivane manje prinose i skupa sredstva ta proizvodnju, što uopće tako ne mora biti.
Ekološka proizvodnja znatno je napredovala u posljednjem desetljeću i nisu rijetki slučajevi da su prinosi čak i veći od konvencionalne proizvodnje. Bitno je usmjeriti se na nove tehnologije i sredstva nove generacije s kojima je to moguće postići.
Obiteljsko naslijeđe
Dr. sc. Mirsad Sadiković, idejni pokretač i realizator projekta na kojemu je radio posljednjih 20-ak godina, potječe iz obitelji sa stoljetnom liječničkom tradicijom, u kojoj ima čuvenih poznavatelja ljekovitog bilja, narodne medicine i mudrosti prirodnog iscjeljivanja.
Njegov je djed, Sadik Sadiković još daleke 1928. godine napisao knjigu “Narodno zdravlje” u kojoj poučava kako spriječiti pojavu bolesti i kako se zdravo hraniti.
Baštineći svijest o važnosti prehrane i njezinoj ulozi u čovjekovoj ukupnoj dobrobiti, dr.sc.Sadiković čitav se radni vijek bavio zdravljem životinja i biljaka s ciljem poboljšanja kvalitete hrane, da bi ona u svom procesu proizvodnje bila što manje izmijenjena.
Stare tehnologije i razni kemijski dodaci, od pesticida do poboljšivača rasta, pridonijeli su povećanoj proizvodnji hrane, ali ostavljaju u njoj i brojne kemijske rezidue neželjenog djelovanja na ljudski organizam. Radeći godinama u Veterinariji na programu stočne hrane, dr. Sadiković dobro je upoznao mnogobrojne dodatke stočnoj hrani i mehanizme njihova djelovanja.
Tada se rodila ideja da oblikuje prirodni proizvod koji neće opterećivati organizam životinje, ni čovjeka koji konzumira hranu životinjskog podrijetla, ali ni planet Zemlju.
Njegovo iskustvo i pozitivne rezultate brojnih istraživanja djelotvornosti mikroniziranih i aktiviranih čestica zeolita prepoznali su stručnjaci Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizam Istre te financijski potpomogli projekt proizvodnje prirodnih mineralnih dodataka stočnoj hrani.
Uz državna jamstva Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) ideja dr.sc. Mirsada Sadikovića se pretvorila u stvarnost, kreirao je proizvode koji ne opterećuju planet Zemlju.