Žudite za nečim toplim i svježim iz rerne? Ne želite veliku zbrku u kuhinji i nemate previše vremena za pripremu? Lagani muffini sa borovnicama spremaju se za dvadesetak minuta i to od svega nekoliko sastojaka. Možete ih spakovati za užinu ili spremiti kao desert kad vam se najave gosti.
Tri glavna sastojka ovog recepta su:
1. Zobene pahuljice – one obezbjeđuje rastvorljiva vlakna, koja usporavaju ulazak šećera i masti u krvotok, pružajući stabilno snabdijevanje energijom.
2. Sos od jabuka – prirodni zaslađivač (očišćene i isjeckane jabuke skuhajte u malo vode, pa ih začinite cimetom i izgnječite gnječilicom za pire)
3. Borovnice – bilo da koristite svježe ili smrznute, one dodaju slatkoću muffinima. Odličan su izvor vitamina K i C, kao i minerala mangana. Bogate su antioksidansima (antocijanidima) koji se nalaze u hrani plave ili crvene boje.
Osim glavnih sastojaka, recept uključuje i so i maslinovo ulje. Maslinovo ulje tijestu dodaje zdrave masti, a so je tu da uravnoteži slatkoću voća.
Muffini sa borovnicama
Sastojci:
1 šolja zobenih pahuljica
1 šolja sosa od jabuka
1/2 šolje borovnica (svježih ili smrznutih)
2 kašike maslinovog ulja za tijesto i još malo za podmazivanje pleha
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C.
Premažite kalup za muffine uljem.
Stavite zobene pahuljice u blender i meljite dok ne dobijete brašno, oko 1 minut. Dodajte sos od jabuka, maslinovo ulje i so. Blendajte dok masa ne postane glatka.
Lagano umiješajte borovnice u tijesto i sipajte sve u pleh. Nekoliko puta lupnite plehom da biste se riješili mjehurića u tijestu. Napunite sve neiskorištene kalupe vodom.
Pecite muffine dvadesetak minuta, dok im površina ne postane zlatno smeđa. Poslužite ih tople, uz voćni čaj ili kafu. Prijatno!
IZVOR: Ljepotaizdravlje.ba