Žudite za nečim toplim i svježim, ravno iz pećnice? Ne želite veliku zbrku u kuhinji i nemate previše vremena za pripremu? Lagani muffini s borovnicama spremni su za dvadesetak minuta i to od svega nekoliko sastojaka. Možete ih spakirati za užinu ili spremiti kao desert kad vam se najave gosti.
Tri glavna sastojka ovog recepta su:
1. Zobene pahuljice – one osiguravaju razgradiva vlakna, koja usporavaju ulazak šećera i masti u krvotok, pružajući stabilno opskrbljivanje energijom.
2. Umak od jabuka – prirodni zaslađivač (očišćene i sitno narezane jabuke skuhajte u malo vode, pa ih začinite cimetom i izgnječite gnječilicom za pire)
3. Borovnice – bilo da koristite svježe ili smrznute, one dodaju slatkoću muffinima. Odličan su izvor vitamina K i C, kao i minerala mangana. Bogate su antioksidansima (antocijanidima) koji se nalaze u hrani plave ili crvene boje.
Osim glavnih sastojaka, recept uključuje i sol te maslinovo ulje. Maslinovo ulje tijestu dodaje zdrave masti, a sol je tu da uravnoteži slatkoću voća.
Muffini s borovnicama
Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
1 šalica umaka od jabuka
1/2 šalice borovnica (svježih ili smrznutih)
2 žlice maslinovog ulja za tijesto i još malo za podmazivanje pleha
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Premažite kalup za muffine uljem. Stavite zob u blender i blendajte dok ne dobijete brašno, oko 1 minutu. Dodajte umak od jabuka, maslinovo ulje i sol. Blendajte dok masa ne postane glatka.
Lagano umiješajte borovnice u tijesto i ulijte sve u pleh. Nekoliko puta lupnite plehom da biste se riješili mjehurića u tijestu. Napunite sve neiskorištene kalupe vodom. Pecite muffine dvadesetak minuta, dok im površina ne postane zlatno smeđa. Poslužite ih tople, uz voćni čaj ili kavu. Dobar tek!
Foto: Guliver/Getty Images
Izvor: Ljepotaizdravlje.hr