Borba protiv koronavirusa u Velikoj Britaniji: Vitaminom D obogatiti hljeb i mlijeko!

Naučnici iz Velike Britanije apeluju da nadležno ministarstvo odobri obogaćivanje hljeba i mlijeka vitaminom D kako bi pomogli u borbi protiv koronavirusa!

Oko polovina stanovnika Velike Britanije ima nedostatak vitamina D, a vladine smernice da građani što više koriste suplemente ne daju željene rezultate, barem prema mišljenju stručne grupe koju je formirao dr Gareth Davies, piše Guardian.

Prema nekim dosadašnjim studijama, nizak nivo vitamina D dovodi do većeg rizika od zaraze koronavirusom ili od ozbiljnijih posljedica infekcije.

Prošle sedmice istraživači u Španiji su ustanovili da 82 % pacijenata zaraženih koronavirusom od 216 primljenih na bolničko liječenje ima nizak nivo vitamina D. Međutim, s druge strane, neka istraživanja pak, pokazuju da nivo vitamina D ima malo ili nimalo uticaja na Covid-19, grip i druge respiratorne infekcije.

Međutim, Javno zdravstvo Engleske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite već 10 godina ne dozvoljavaju da se vitaminom D obogaćuju namirnice poput mlijeka, hljeba i soka od narandže, što je uobičajena praksa u Finskoj, Švedskoj, Australiji i Kanadi.

Foto: Guliver/Getty Images

“Po mom mišljenju, jasno je da vitamin D ne samo što može da zaštiti od ozbiljnih posljedica bolesti, već može da zaštiti i od infekcije. Obogaćivanje hrane trebalo bi pažljivo planirati kako bi se efikasno primuijenilo, posebno jer ljudi koriste suplemente. Koja hrana će biti obogaćena mora se pažljivo odabrati, ali jasno je da trenutna politika ne funkcioniše – jer barem polovina stanovništva ima nedostatak vitamina D”, naglašava Davies.

Pulmolog dr Adrian Martineau, profesor na Univerzitetu Queen Mary u Londonu, koji nije član Davieseove grupe, vodi kliničko ispitivanje kako bi ustanovio utiče li vitamin D na smanjenje rizika od Covida-19 ili ozbiljnih posljedica bolesti. Studija koja je započeta prošle sedmice, pratiće tokom zime više od 5.000 ljudi.

“Vlada preporučuje da svi stanovnici tokom zime uzimaju suplemente vitamina D, a da osobe koje pripadaju visokorizičnim grupama uzimaju tokom cijele godine. Ali svjesni smo da se većina ljudi ne pridržava ovih preporuka. Čak i ja sam ponekad zaboravim da uzmem”, priznaje Martineau.

Naš organizam proizvodi vitamin D kao odgovor na sunčevu sjvetlost. U Velikoj Britaniji to znači da se od oktobra do marta ljudi moraju oslanjati na druge izvore vitamina D: masnu morsku ribu, jaja i dodatke u ishrani.

Neke namirnice, poput žitarica za doručak i gljiva, obogaćene su vitaminom D, dok socijalno ugrožene kategorije stanovništva imaju pravo na besplatne multivitamine. Bijelo brašno u Britaniji se obogaćuje vitaminima B1 (tiaminom) i B3 (niacinom), a od prošle godine vlada je počela da razmatra mogućnost dodavanja i vitamina B9 (folne kiseline) kako bi se spriječili urođeni nedostaci mozga i kičme.

Studija koju je sproveo Unierzitet u Birmingemu 2019. godine pod rukovodstvom Magde Aguiar, pokazala je da bi se broj slučajeva nedostatka vitamina D u narednih 90 godina smanjio najmanje za 25 odsto ukoliko bi se usvojila preporuka da se brašno obogaćuje, što bi ujedno donijelo uštedu od 65 miliona funti.

Profesor Louis Levy, šef nutricionističkog odsijeka britanskog Ministarstva zdravlja, prije tri godine je izjavio da nema dovoljno dokaza da će vitamin D smanjiti rizik od respiratornih infekcija, ukoliko se da saglasnost da se taj vitamin dodaje u neke osnovne životne namirnice.

Nedostatak vitamina D kod djece izaziva rahitis, a kod odraslih dovodi do osteomalacije (poremećaja mineralizacije kostiju). Djeca sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D sklona su i hipokalcemiji – niskom nivou kalcijuma u krvi što dovodi do napada i srčanog zastoja.

IZVOR: Ljepotaizdravlje.ba