Četvrtina svjetske populacije pati od nekog oblika alergije, a u razvijenim zemljama i do 40 odsto stanovništva. U drugoj polovini avgusta počinje cvjetanje jednog od najagresivnijih alergena – ambrozije, a visoka koncentracija polena te biljke zadržava se u vazduhu i do duboko u jesen.
Od alergenih vrsta koje se prate kod nas ambrozija ima najveći alergeni potencijal, a polen te biljke vezuje se i za druge zagađujuće materije u vazduhu.
“Problem nam upravo prestavaljaju te druge čestice iz vazduha. Zagađivači iza kojih se sakrije polenovo zrno, odnosno veže se. Unakrsnim reakcijama sa drugim polenima i sa zagađujućim materijama iz vazduha, klinička slika ljudi koji imaju probleme alergijske je još više pojačana i respiratorne smetnje su još izražajnije”, naglašava Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.
Polen ambrozije može da izazove i stomačne probleme ako se unese sa hranom, a utiče prije svega na respiratorni sistem.
“U doba epidemije korone ta pluća imaju mogućnost da dovedu, ukoliko se pacijent zarazi koronavirusom, mogu da dovedu do lošijeg toka bolesti. Ne povećavaju sklonost ka zaražavanju, ali postoji teorijska mogućnost da lošije odreaguju težim formama bolesti. Jako je komplikovano razlikovati šta je zapravo uzrok problema koji određena osoba ima”, napominje pulmolog dr Tatjana Radosavljević.
Izvor: rts.rs Foto: Guliver/Getty Images