Radnici Hidrogradnje danas pred Vladom Federacije BiH

Oko 300 radnika sarajevskog preduzeća Hidrogradnja okupilo se danas pred zgradom Vlade Federacije BiH /FBiH/, kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo zato što federalna Vlada nije ispoštovala sporazum sa sindikatom postignut krajem oktobra.

Uz zaglušujuću buku pištaljki, zvižduka i sirena, radnici uzvikuju “lopovi”, “Nikšiću, lopove”, “Erdale realizuj sprazum ili podnesi ostavku” i “Bolje grob nego rob”, javlja izvještač Srne.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Selim Salamović je najavio da će radnici proteste pred Vladom  nastaviti svaki radni dan od 10 do 12 sati sve do ispunjenja zahtjeva. Posebno ih iritira činjenica da se jedan od radnika nalazi u bolnici, gdje odgađaju njegovu hitnu operaciju jer nema ovjerenu zdravstevnu knjižicu.

Srna nezvaničnio saznaje da dug Hidrogradnje za doprinose za zdravstveno osiguranje od 2004. godine iznosi oko pola miliona KM.

Jedan od radnika zatražio je da se u pomoć pozove i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić kako bi omogućio da Hidrogradnja ponovo izađe na arapska tržišta, gdje je veoma cijenjena kao građevinska firma, što nije slučaj u Federaciji BiH.

Zgradu Vlade FBiH obezbjeđivao je kordon policije. Radnici traže postavljanje vršioca dužnosti direktora i novog Nadzornog odbora preduzeća, nakon čega će krenuti sa radom.

Radnici Hidrogradnje protestovali su 11. novembra ispred zgrada Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH u Sarajevu da bi izrazili nezadovoljstvo svojim i statusom preduzeća, odnosom vlasti, kao i činjenicom da Vlada FBiH ne poštuje sporazum koji su krajem oktobra sa sindikatom potpisali premijer Nermin Nikšić i ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Predstavnici Štrajkačkog odbora Hidrogradnje postigli su tada sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata i uplati doprinosa, čime je prestao štrajk koji je započet 30. septembra.

 

Trafika|Ba|Oslobođenje