Hladna, fina i puna proteina: Recept za brzu salatu s tjesteninom i piletinom

Kad temperature porastu u termometru, više nam odgovaraju hladna jela poput svježeg povrća i voća. No to ne znači da bismo se trebali odreći i bjelančevina poput mesa te ugljikohidrata poput obožavane tjestenine.

Umjesto s toplim umakom, pripremite te namirnice u obliku hladne salate. Ako želite dodatno povećati ukupnu količinu bjelančevina, umjesto klasične tjestenine od pšeničnog brašna iskoristite onu proteinsku od slanutka ili leće.

Ovo je jelo idealno ako su imate ostataka pečene piletine. Ako vam se pak ne da peći piletina, poslužiti se možete i onom već gotovom iz supermarketa.

Sastojci:
400 grama tjestenine
200 grama pečene piletine
100 grama smrznutog graška
50 grama smrznutog kukuruza
1 svježa paprika
100 grama cherry rajčica
nekoliko listića bosiljka

Kremastiji umak:
200 grama grčkog jogurta
75 grama majoneze
1 žlica senfa
sol i papar po želji

ili

Laganiji preljev
4-5 žlica maslinova ulja
sok 1 limuna
sol i papar po želji

Priprema:
1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.

2. Pred kraj kuhanja tjestenine u vodu dodajte smrznuti grašak i/ ili kukuruz. Poslužiti se možete i graškom te kukuruzom iz konzerve.

3. Ocijedite vodu i ostavite da se tjestenina ohladi.

4. Narežite pečenu piletinu na sitnije komadiće.

5. Očistite papriku i nasjeckajte je na manje kockice. Cherry rajčice operite i prepolovite.

6. Tjesteninu, piletinu i povrće pomiješajte u jednoj zdjeli. Odaberite želite li salatu preliti laganijim umakom ili onim kremastim. Smućkajte sastojke umaka po želji i sljubite s tjesteninom.

7. Ovako pripremljena salata može „izdržati“ oko tri dana u hladnjaku. Dobar tek!

Savjet plus:

Za hladnu salatu od tjestenine možete iskoristiti bilo koju vrstu tjestenine, ali umak će najbolje „upiti“ makaroni, penne ili čak fusilli.

Hladna salata od tjestenine idealna je za eksperimentiranje u kuhinji, ali i trošenje namirnica koji su pred istekom trajanja.

Umjesto mesa u nju možete ubaciti komadiće feta sira, kuhana jaja, kuhani grah, leću i slanutak, kockice svježih ili kiselih krastavaca, naribanu mrkvu i kupus… Mogućnosti su brojne, poigrajte se.

Imajte na umu da će salata imati bolji okus drugi dan, odnosno kad se sljube svi okusi.

IZVOR: Ljepotaizdravlje.hr