Prevencija je najvažnija: Kako se zaštititi od koronavirusa

Prevencija širenja novog koronavirusa slična je prevenciji većine zaraznih bolesti (primjera radi gripa) koje se prenose u kontaktu kapljičnim putem.  

Prema uputama i preporukama za smanjivanje rizika od širenja zaraze, evo kako se sve možete zaštititi i time smanjiti mogućnost obolijevanja:

Redovno perite ruke

Često perite ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Tokom dana dezinficirajte ruke pomoću sredstva za čišćenje ruku na bazi alkohola. U prosjeku dodirujemo lice i usta 20 puta u jednom sati, tako da je lična higijena ključna za zaštitu.

Nosite odgovarajuću masku tokom putovanja

Postoje dvije glavne vrste maski za lice koje se koriste za zaštitu od čestica u zraku. Jedna je standardna hirurška maska, koja ne štiti u potpunosti od svih bakterija u zraku, ali smanjuje izlaganje, a druga su N95 respiratori, koji nude veću zaštitu. Takvi su uređaji dizajnirani da spriječe 95 posto sitnih čestica da ulaze u područje nosa i usta. Ali djeluju samo ako se pravilno stave.

Izbjegavajte kontakt s ljudima koji su bolesni

Izbjegavajte pretjerano izlaganje osobama koje su aktivno bolesne i kašlju.

Čuvajte sve površine čistim

Dodirivanje kontaminiranih predmeta jedan je od vodećih uzroka prenošenja bolesti. Tokom dana dodirujete toliko stvari koje su drugi ljudi prije vas mogli dotaknuti – kvake na vratima, ograde za stepenice, uređaje, telefon… Nakon toga nesvjesno dodirujete lice ili još gore, usta. Stoga se pobrinite da u svom domu održavate sve površine čistim, posebno one koje najčešće dodirujete.

Ako ste bolesni, ostanite kod kuće

Ako ste prehlađeni ili patite od bilo koje druge vrste bolesti, najbolje bi bilo da se zaštitite od bolesti ostajanjem kod kuće. Dok ste bolesni, vaš imunološki sistem je oslabljen.

Provodite vrijeme na svježem zraku

Sunčeva svjetlost pokreće proizvodnju vitamina D. Vitamin D je ključan za jačanje imunološkog sistema, a manjak ovog važnog vitamina povezuje se s brojnim respiratornim problemima. Stoga je izuzetno važno dobiti dnevnu dozu sunčeve svjetlosti. Osim toga, pobrinite se da vrijeme provodite negdje gdje zrak oko vas nije zagađen.

Ojačajte imunološki sistem

Pravilnom prehranom možete ojačati imunološki sistem te se tako zaštititi i smanjiti rizik od zaraze. Stoga, jedite bijeli luk, voće, povrće te sve druge namirnice koje su poznate kao pojačivači imuniteta.

Dovoljno spavajte

Svake noći trebali biste dobiti sedam do devet sati sna. Ako ne spavate dovoljno, to može dovesti do pojačane upale i širenja mikroba. Kada se želite boriti protiv bolesti, spavanje će biti vaš najbolji prijatelj.

Redovno vježbajte

Svakodnevne vježbe čine mnogo toga za naš organizam. Vježbanje ne mora biti intenzivan trening, dovoljno je da se bavite laganom fizičkom aktivnošću koja će imati prednosti za tijelo. Čak i hodanje u trajanju od trideset minuta dnevno može ojačati imunološki sistem.

Izvor: CS