Čokoladna Panna Cotta

Sastojci:

200 g čokolade za kuhanje
2,5 dl mlijeka
2,5 dl slatke pavlake
5 žumanjaka
120 g šećera
1 kašika gustina
1 kesica želatina u prahu
4 kašike vode

Priprema:

U odgovarajućoj posudi sjediniti izlomljenu čokoladu za kuhanje, mlijeko i slatku pavlaku. Kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije fina kompaktna smjesa.

Posebno sjediniti žumanjke, šećer i gustin te mutiti mikserom da se dobije svijetložuti krem.

Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.

Zatim sjediniti fil od čokolade s filom od žumanjaka, dodati želatin i ostaviti na umjerenoj temperaturi da proključa. Potom uz neprestano miješanje kuhati još dva minuta.

Odgovarajuće kalupe pokvasiti hladnom vodom i sipati u njih pripremljeni čokoladni fil. Ostaviti u frižideru da se stegne.

ljepotaizdravlje.ba