Brz i jednostavan recept za pitu od krompira

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pita od krompira ili krompiruša mnogima je omiljeno jelo, a uz ovaj jednostavni recept zavoljet će je i oni koji nisu ljubitelji. Isprobajte ga

Sastojci:

1000 g krompira

100 g luka

Pakovanje jufke

50 ml suncokretova ulja

so

biber

Priprema:

Oguljeni krompir narezati na kockice, a zatim mu dodati naribani luk, biber i so, pa sve izmiješati. List tijesta premazati uljem, na to staviti drugi list tijesta, a po tijestu rasporediti malo nadjeva od krompira. Nadjev poprskati s malo ulja i tijesto saviti. Isto to učiniti s preostalim tijestom i nadjevom. Savijače staviti u lim za pečenje koji je premazan uljem. Peći u rerni zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta. Kada se pita ispeče preliti je s 150 ml prokuhane posoljene vode. Vratiti u rernu i peći još 5 minuta.  Izvaditi pitu, prekriti je krpom i ostaviti da odstoji.