Vrijeme je za najdraži kolač: Ukusna pita od jabuka kojoj nećete odoljeti

Pita od jabuka je jedan od onih kolača koji su istovremeno lagani, ali i dovoljno zasitni što ga čini idealnim izborom.

Sastojci: 

Za prhko tijesto:

– 40 dag brašna (pola oštrog i pola mekog)
– 7 dag šećera
– 25 dag maslaca
– 2-3 kašike vrhnja ili mlijeka
– korica od limuna

Za nadjev:

– 1 kg domaćih jabuka
– 10 dag oraha
– 1 vrećica vanilin šećera
– po želji možete dodati šećer

selective focus photography of baked bread beside white petaled flower

Foto: Unsplash

Priprema:

Promiješajte zajedno brašno, šećer i naribanu koricu limuna, a zatim dodajte maslac. Sve dobro izmiješajte te dodajte mlijeko kako bi se tijesto povezalo. Ostavite u frižideru oko pola sata.

Nakon pola sata, tijesto podijelite u dva djela te jednu polovicu stavite u pleh, pospite orasima i pecite u zagrijanoj rerni na 150°C, 30 minuta.

Kada pleh izvadite iz rerne, naribane jabuke posložite na pečenu koru, pospite ostatkom oraha i vanilin šećerom te na vrh stavite drugi dio tijesta koji ste prethodno odvojili.

Sve skupa stavite da se peće na 175°C, oko 40 minuta.