Znate zašto je ovo idealan kolač za Uskrs?
Naizgled običan kuglof, a onda iznutra mekani snijeg od bjelanjaka i čaroban okus. Doista podsjeća i na varljivo proljeće koje nam je do neki dan donijelo i hladni snijeg.
U svakom slučaju uživajte u još jednom slatkom blagdanskom vikendu!
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci:
Biskvit
225 g putera
350 g šećera
2 jajeta
2 žumanjka
1 čajna kašike ekstrakta vanilije
2 čajne kašike praška za pecivo
1 čajna kašika soli
315 g brašna
235 ml mlijeka
Krema
2 bjelanjka
135 g šećera
1 čajna kašika soka od limuna
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
Postupak pripreme:
Pećnicu zagrijemo na 180°C. Kalup za kuglof premažemo istopljenim maslacem (i ako je kalup silikonski premažite!).
U većoj posudi mikserom umutimo puter i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješamo jedno po jedno jaje, a zatim i žumanjke. Dodamo ekstrakt vanilije, a zatim i so i prašak za pecivo. Umiješamo 1/3 pripremljenog brašna, zatim 1/3 mlijeka i sve tako dok ne ponestane brašna i mlijeka.
Smjesu stavimo u kalup i pečemo 40-45 minuta i provjerimo čačkalicom da li je pečeno. Ostavimo u kalupu 10 minuta, a zatim prebacimo na poslužavnik.
Kada se kuglof ohladi, ponovo ga okrenemo na gornju stranu. Zatim manjom kašikom ili nožem vadimo kuglice smjese kuglofa (kao na fotografiji).
Pripremamo kremu. U zdjelu pomiješamo bjelanjke, šećer i limunov sok. Na pari miješamo smjesu konstantno dok se šećer ne otopi – 3 minute. Sklonimo sa pare i mutimo mikserom dok se ne formira snijeg od bjelanjaka, u prosjeku oko 7 minuta. Dodamo ekstrakt vanilije.
Kremu stavljamo u svako udubljenje koje smo napravili u kuglofu. Kuglof ponovno preokrenemo.
Ja sam ovaj prelila sa ganachom od čokolade, ali ukoliko ne želite, kuglof možete posuti šećerom u prahu prije serviranja.