Chakula.ba preporučuje: Uskrsni kuglof

Znate zašto je ovo idealan kolač za Uskrs?

Naizgled običan kuglof, a onda iznutra mekani snijeg od bjelanjaka i čaroban okus. Doista podsjeća i na varljivo proljeće koje nam je do neki dan donijelo i hladni snijeg.

U svakom slučaju uživajte u još jednom slatkom blagdanskom vikendu!

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci:

Biskvit

225 g putera

350 g šećera

2 jajeta

2 žumanjka

1 čajna kašike ekstrakta vanilije

2 čajne kašike praška za pecivo

1 čajna kašika soli

315 g brašna

235 ml mlijeka

Krema

2 bjelanjka

135 g šećera

1 čajna kašika soka od limuna

1 čajna kašika ekstrakta vanilije

Postupak pripreme:

Pećnicu zagrijemo na 180°C. Kalup za kuglof premažemo istopljenim maslacem (i ako je kalup silikonski premažite!).

U većoj posudi mikserom umutimo puter i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješamo jedno po jedno jaje, a zatim i žumanjke. Dodamo ekstrakt vanilije, a zatim i so i prašak za pecivo. Umiješamo 1/3 pripremljenog brašna, zatim 1/3 mlijeka i sve tako dok ne ponestane brašna i mlijeka.

Smjesu stavimo u kalup i pečemo 40-45 minuta i provjerimo čačkalicom da li je pečeno. Ostavimo u kalupu 10 minuta, a zatim prebacimo na poslužavnik.

Kada se kuglof ohladi, ponovo ga okrenemo na gornju stranu. Zatim manjom kašikom ili nožem vadimo kuglice smjese kuglofa (kao na fotografiji).

Pripremamo kremu. U zdjelu pomiješamo bjelanjke, šećer i limunov sok. Na pari miješamo smjesu konstantno dok se šećer ne otopi – 3 minute. Sklonimo sa pare i mutimo mikserom dok se ne formira snijeg od bjelanjaka, u prosjeku oko 7 minuta. Dodamo ekstrakt vanilije.

Kremu stavljamo u svako udubljenje koje smo napravili u kuglofu. Kuglof ponovno preokrenemo.

Ja sam ovaj prelila sa ganachom od čokolade, ali ukoliko ne želite, kuglof možete posuti šećerom u prahu prije serviranja.