U Sarajevu u decembru razgovori o imovini bivše SFRJ

Sastanak Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše Jugoslavije trebao bi biti održan početkom decembra u Sarajevu, potvrdio je za „Dnevni avaz” Zenit Kelić, pomoćnik ministra finansija i trezora u Sektoru za sukcesiju imovine bivše SFRJ.

Kelić je kazao da dnevni red sastanka, koji je prvobitno trebao biti održan 16. i 17. septembra u glavnom bh. gradu, ali je odgođen zbog zdravstvenih problema Rudolfa Gabrovca, visokog predstavnika Slovenije u Stalnom zajedničkom odboru, ostaje osti.

– U pripremi novog sastanka kao centralno pitanje ponovo smo delegirali ono o mješovitim bankama. Još je mnogo otvorenih pitanja između država nasljednica bivše SFRJ, a zahvaljujući ministru finansija i trezora BiH Nikoli Spiriću (SNSD), inače visokom predstavniku BiH u Zajedničkom odboru zemalja sukcesora, ovo tijelo sastaje se prvi put nakon duže od četiri godine – kaže Kelić.

Kada je potpisivan Sporazum o sukcesiji SFRJ 2001. godine, u taj dokument unesen je podatak da je u mješovitim bankama koje je osnivala bivša Jugoslavija bilo 650 miliona dolara. Po toj osnovi, BiH je trebalo pripasti 15,5 posto, što je oko 100 miliona dolara. No, Srbija je svojevremeno objavila da tog novca nema, odnosno da je na računima samo 58 miliona dolara.

Također, na sastanku će biti govora i o primopredaji zgrade Ambasade bivše Jugoslavije u Ankari, koja je, prema Sporazumu o sukcesiji, pripala BiH. Riječ je o zgradi veličine 617 kvadrata i 8.899 kvadratnih metara zemljišta. No, primopredaja još nije izvršena, s obzirom na to da se u cijelom tom kompleksu nalaze i objekti koji su pripali Srbiji.

U međuvremenu, iz te zemlje bilo je najava da će tražiti reviziju odluke, prema kojoj bi Beogradu pripao cijeli kompleks u turskoj prijestonici. Srbija takav zahtjev pravda tvrdnjama da je zgrada u Ankari replika beogradskog Belog dvora.

– Za sada nema nikakvih pomaka u rješavanju ovog problema i mi se nadamo da ćemo na decembarskom sastanku riješiti to pitanje – kaže Kelić.

Kelić je potvrdio da bi na planiranom sastanku trebalo biti riječi i o nedavno ponađenoj imovini bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, u sefovima Narodne banke Srbije. Inače, u sefu se navodno nalaze skupocjeni pokloni koje je tokom karijere dobio, a među kojima je nekoliko vrijednih sablji, satovi…

-Svakako ćemo otvoriti i pitanje Titove imovine, jer iz Srbije nismo o tome dobili zvaničan odogovor – ističe Kelić, piše “Dnevni avaz”.

Trafika|Ba